Annons:
Etikettgrunder
Läst 18520 ggr
sandra74
2012-04-15 18:31

Gör din egen tvål

Att göra tvål är fantastiskt roligt, du kan leka med former färger och dofter och du vet precis vad som är i. De två vanligaste sätten är att antingen smälta om glycerintvålmassa eller att göra egen från grunden. Jag gillar att göra egen från grunden då jag kan ha en mycket kortare ingredienslista, i glycerintvålmassa ingår också oftast en del ganska aggressiva tensider och ingredienser som har ett naturligt ursprung men ändå är raffinerade på storskalig väg de vill jag undvika.

Glycerintvålmassa kan du köpa på en del hobbyaffärer eller på crearome, det finns också många webshopar i England som har ett bra utbud, glöm inte att ta reda på vad frakten kostar innan du beställer.
Fördelen med glycerintvålmassa är att det är enkelt, och också barnen kan delta. Du behöver en kastrull, en bunke som lämpar sig att ha tvålmassan i sedan värmer du i vattenbad, låter massan svala en liten aning, droppar i
färg och eller parfym och häller det i formar.

Lutsäkerhet

Att tillverka tvål är ganska enkelt och ofta har man det mesta man behöver hemma. Dock är det jätteviktigt att tänka på säkerheten då vi handhar en smet som ser ut som sockerkakssmet men är basisk och frätande och det är viktigt att vi är försiktiga.

Använd alltid skyddsglasögon, skyddshandskar, gärna andningsmask och ha oömma heltäckande kläder. Luten kan fräta hål på kläderna. Får du ändå lut på dig ska du direkt neutralisera med t ex vinäger. Du kan också behöva kontakta sjukvården. Tvåltillverkningen är heller inte lämplig för barn eller husdjur.

Att noga diska sina redskap är viktigt, neutraliseringen är det viktiga, här använder vi återigen vinäger. Det är också bra att torka alla bänkar och kakel i köket med vinäger. Det finns de som anser att det räcker att bara diska med diskmedel och torka av med det, men jag tar gärna det säkra före det osäkra.

Att ha en bra våg är grundläggande för ett lyckat resulat, om du får för lite natriumhydroxid förtvålas inte allt fett och du kan få en tvål som inte stelnar eller löddrar väldigt dåligt. Har du för mycket natriumhydroxid får du en tvål som är ”lye heavy” och är hudovänlig och i värsta fall skadar huden. Ett mycket säkert tecken är att det finns små kristaller i tvålen eller att den är täckt av ett vitt damm.

En tvålbatch med för lite natriumhydroxid kan räddas genom att man använder små mängder av den i en korrekt batch, en batch med för mycket Natriumhydroxid kan kan räddas genom en generös överfettning vid omsmältningen. I det här fallet bör du ha ph-stickor eller om du vet hur mycket som felar kan du använda en lye calculator.

En korrekt termometer är viktigt och jag tvålar vid 48-55 grader, det går bra att tvåla kallare, men det tar oftast längre tid. Att tvåla varmare är inte en bra idé då det kan gå helt åt skogen, eller taket åtminstone.

Tvåla ALDRIG i aluminium då den kan frätas sönder, använd inte en träsked då den blir frätskadad och kan gå sönder varpå du får träflisor i din tvål.

När du köper soda ska du ha en som är riktigt ren, du hittar den i färgaffären. Jag rekommenderar Fluggers soda köp inte Mr Muscle.

Det bästa är rostfritt, du kan också använda plast för blandningen av fettet och luten men det blir en fet hinna på så det är svårt att veta att man neutraliserat tillräckligt vid diskning.

Tvålning

Mät upp fetterna i en rostfri skål, det bästa är att använda en våg, börja värma fettet, var vaksam så att det inte blir alltför varmt. Ta det av spisen direkt det smält om du använder bivax.

Ta på dig dina skyddskläder. Ha alltid vinäger framme.

Väg upp soda i lämplig behållare, det är inte bra att sodan står upphälld länge, det kan påverka förtvålningen. Häll vatten i den rostfria bunken, om du smälter om tvålen räcker det med att ha dubbla mängden vatten i förhållande till soda, men om du gör tvålen färdig direkt bör du ha mer vatten för att inte få en stenhård och skör tvål. Häll ALLTID sodan i vattnet, om du häller vattnet i sodan kan du få en stenhård kaka så gör inte det. Vispa försiktigt så att all soda löser sig, nu utvecklas en del ångor och du ska inte stå direkt över.

Nu gäller det att temperera de två vätskorna så de håller mellan 48-55 grader, du kan ställa bunken med fettet i kallt vattenbad för att påskynda om den är väldigt varm. Om någon av vätskorna kan vara lite varmare än den andra ska det i så fall vara fettet och inte tvärt om. När båda vätskorna har rätt temperatur häller du sakta i luten i fettet under tiden du vispar. Det är viktigt att du vispar ihållande under de första 10-15 minuterna så att det blandas ordentligt.

Under resten av tiden behöver du vispa då och då, när smeten förtvålats och är färdig att hällas upp kommer du att se ett spår i smeten som stannar kvar en liten stund. Då du ser detta och en droppe ligger kvar en liten stund på ytan är tvålen färdig att hällas i formar. Formar i plast och silikon är enklast då de blir lite flexibla, en del använder gamla mjölkpaket, det finns också träformar att köpa som man så behöver fodra med vaxat papper.

Låt tvålen stå ca ett dygn, här väljer en del att isolera den med gamla handdukar men jag har fått en överhettad tvål som spricker då så jag väljer att bara låta den stå i rumstemperatur. Om massan stelnat efter ett dygn stjälper du upp den och om du ska använda den som den är så delar du upp den i bitar. Tänk på att använda skyddshandskar, tvålen är fortfarande frätande. Efter detta behöver tvålen mogna i minst fyra veckor. Jag lägger den så linnehanddukar i champinjonbackar, det är viktigt att du vänder den en gång om dagen annars kan den bli kupolformad.

Ska du ändå smälta om den så kan den få andas någon vecka innan du river den, då behöver du inte vara riktigt lika noggrann med att neutralisera rivverktyget.Ju mindre bitar desto snabbare mognar tvålen, det är mycket möjligt att tvålen är mogen att smälta om redan efter tre veckor. Jag använder ändå kirurghandskar när jag gör det både för min egen och för hygienens skull.

När du parfymerar en tvål kan du välja att använda eteriska oljor eller syntetiska doftoljor, det går också att använda t ex vanilj eller bittermandelessens. Naturliga aromer och eteriska oljor kan var lurigt, ofta luktar naturliga aromer inte alls i tvål och eteriska oljor kan försvinna under mognadsprocessen. Eterisk apelsinolja behöver förankras med Koriander, annars har du en oparfymerad tvål efter fyra veckor. Lavendel och Ylang-ylang är ganska pålitliga jag har också fått bra resultat med Timjan och Rosmarin, för ett kilo tvål behöver du 30-42 ml Eterisk Olja en del oljor behövs mindre av, men de vanliga, såsom t ex lavendel, timjan och rosmarin eller doftolja.

Du kan välja att tillsätta pimpsten, vallmofrön, havremjöl, mandelmjöl, kaffebönor, malt kaffe eller naturlig lera för srtuktur och i vissa fall färg.

Det går också utmärkt att tillsätta mjölkpulver, Cleopatra badade ju i mjölk, värt att tänka på är att det färgar tvålen aningens brun. Mjölkpulver kan hjälpa till att homogenisera en omsmält tvål. Det ska också gå bra att använda mjölk i tvålen, mer om detta på www.teachsoap.com. Vanilj ger också ofta en brun tvål.

Du kan också använda honung i tvålen, för mycket honung ger en mjuk tvål.

Nu till själva tillverkningen:

Se till så att du har en våg som väger rätt, det här kan du kontrollera genom att lägga en enkrona på, den ska väga 7 gram, flytta sedan kronan så att vågen väger lika över hela ytan.

Ta fram det du behöver:

1 gammal kastrull

1 rostfri bunke som rymmer ca 2 liter (minst)

1 Rostfri (eller plast) bunke som rymmer ca 5 lliter

Plastmugg, metallmått eller annan lämplig liten bägare för sodan

1 rostfri (eller plast) ballongvisp

Digital våg

Termometer (digital)

Slickepott

Lämplig form till tvålen t ex ett mjölkpaket, silikonform eller godislåda. Det är bra om det går böja kanterna då tvålen blir enklare att få ut

Vinäger (för neutralisering av redskap och bänkar)

Din skyddsutrustning:

Oömma kläder (Luten kan fräta hål på tyg)

Långärmad tröja

Diskhandskar

Skyddsglasögon (det brukar finnas i byggvaruhuset eller andra som säljer liknande)

Skyddsmask (vissa rekommenderar detta, andra inte, men jag tycker säkerhet är viktigt. (finns på samma ställe som glasögonen)

Recept

Rapsoljetvål milt överfettad med vanljdoft färgad med kakaomassa

1 liter (1000 gram) Rapsolja

30 gram bivax (gult)

125 gram Natriumhydroxid

340 gram 3,4 deciliter KALLT vatten

40 ml vaniljessens (du kan också ta lite mindre om du inte vill ha en tvål som luktar mycket)

ca 1 matsked kakaomassa (du kan ta lite mer eller mindre beroende på hur mycket brunt du vill ha)

Glöm inte dina skyddskläder

Steg 1 väg och mät

Väg upp ingredienserna, ta ca en femtedel av fettet och allt bivax, värm på låg värme tills bivaxet smälter ( ca 72 grader)

Häll under omrörning ner natriumhydroxiden (sodan) i vattnet, nu kommer vattnet att börja koka, därför ska du börja med kallt vatten.

Häll under omrörning ner den värmda oljan och bivaxet i resten av fettet.

Steg 2 Temperera

Kontrollera temperaturen i båda bunkarna och vänta tills det är mellan 48-55 grader. Det behöver inte vara lika varmt i båda bunkarna, men ingen får vara varmare än 55 grader

När båda bunkarna har rätt temperatur häller du luten (soda och vatten) i fettet, vispa kontinuerligt tills det blandat sig annars kan det skära sig. (precis som när du vispar majonäs)

Steg 3 Tålamod

Nu kommer vi till det tidskrävande, när du vispat ca tio minuter kan du ta en paus, kom tillbaka efter ca femton minuter och vispa några minuter igen. Fortsätt tills massan har tjocknat

och det blir ett spår efter vispen som håller sig några sekunder.

Parfymering och upphällning

Under tiden har du tagit fram Mjölkpaketet och skurit ut ena kortsidan. Nu värmer vi kakaomassan så den blir flytande. Häll i vaniljessensen (du hittar den bland kak och baktillbehör i mataffären).

Vispa så att det blandas med dofoljan. Det går självklart bra med doftolja men använd inte bara Benzoin. Häll i största delen av tvålsmeten i mjölkpaketen, i massan som är kvar i formen häller du i kakaomassan och vispar, häll sedan den bruna tvålen på den ofärgade och rör med rostfri gaffel eller slickepotten, tekniken är precis likadan som när du gör marmorerad sockerkaka.

Nu behöver du ännu mer tålamod

Låt formen stå i ett till två dygn (på ett ställe där ingen av misstag får tag i den). ta på handskar och stjälp sedan upp den på en skärbräda, dela lämpliga bitar av tvålen, jag tycker sex till åtta bitar blir lagom. Omdu tycker att det verkar svårt, har tvålen inte stelnat helt? Då kan du vänta ett dygn till.

Tänk på att ha den sidan med den mörka färgen neråt (så missfärgas inte den ljusa tvålen när du delar). Nu ska den mogna, tvålen är fortfarande frätande. Jag lagrar i gamla champinjonbackar som jag lagt en linnehandduk i botten på. Det är viktigt att du vänder tvålen ca en gång/dygn så att den inte torkar ojämnt (skivorna blir missformade). Vill du stämpla din tvål bör du göra det någon av de första dagarna. Efter 4 veckor kan du prova din tvål, men jag brukar vänta sex eller sju veckor.

Tvålforum jag rekommenderar

www.teachsoap.com

Roliga affärer, tänk på att kolla frakt och eventuell moms och tull innan du beställer

www.soaposh.co.uk

www.brambleberry.com

Lycka till

Annons:
Hellas
2012-04-23 17:42
#1

Tack för en bra artikel!

En fråga, vad är "kakaomassa", jag trodde först att det var pulver innan jag insåg att det skulle smälta och bli flytande Tungan ute!

//Hellas

Medarbetare på http://spiritualism.ifokus.se/

sandra74
2012-04-23 18:58
#2

Jag köpte det på Crearome, det doftar lite svagt och har samma färg som kakaopulver. Kakaomassa är finmalda kakaobönor och har en fetthalt på ca 50%

ekoqueen
2012-05-06 22:37
#3

Precis vad jag behövde läsa. Jag som vill tillverka egen hudvård. Det verkar inte vara så komplicerad.

www.bodybazar.com (100 % Naturlig och Ekologisk hudvård)

www.bodybazar.blogspot.com (Eko Queen Bloggar!)

 

Denna kommentar har tagits bort.
drutten2
2012-06-12 16:48
#5

Toppen.

Jag undrar om man köper en färdig tvålmassa,

när man smält den kan man då blanda i lite extra sheasmör exempelvis?Glad

sandra74
2012-06-13 09:25
#6

Ja, det kan du göra, men om du köpt en helt transparent massa så kan den bli vitare.

Annons:
drutten2
2012-06-13 15:59
#7

Har kikat på Crearomes Sheatvål-bas… funderade på om man även kunde tillsätta lite coccos-fett. Det luktar ju så gott. Glad

sandra74
2012-06-14 09:55
#8

#7

Crearomes sheatvålbas är redan överfettad med 7% och du borde kunna överfetta den lite till. Jag tror dock inte att du kommer att få någon kokoslukt av att tillsätta cocosfettet, mitt cocosfett är ganska milt i doften så jag hade satsat på en doftolja med kokos istället.

Jag har provat med naturlig arom (från Crearome) som doftsättning men tyckte doften blev väldigt svag. Jag följde deras rekommendationer på doftsättning 1% för granatäpple. Den naturliga aromen fingerade dock bra i bodybutter (emulsionsvarianten).

drutten2
2012-06-14 11:29
#9

Okej, tack för tipset.

Beställde sheasmör tvål, sheasmör, vanilj och Citrusdoft. Får vall se hur det blir. ;)

sandra74
2012-06-14 14:14
#10

Lycka till,

jag tror du hittar bra tips och kanske en del inpsiration på www.teachsoap.com, sök på melt and pour så får du upp glycerintvål.

drutten2
2012-06-14 21:00
#11

Tack så jättemycket, ska genast gå in och kika.Glad

Anterrabae
2013-01-27 17:04
#12

Detta ska jag testa! :) En fundering, vad gör bivax? Och är det nödvändigt?

//Ida

Sajtvärd för Kost , Hypermobilitet Och Synskadade

Anterrabae
2013-01-27 17:09
#13

Åh, en fråga till.. Om man vill ha mjölk i tvålen, minskar man på vattnet då? Kan man lösa sodan i mjölk? Ja, jag är helny på det här med tvåltillverkning från grunden ;)

//Ida

Sajtvärd för Kost , Hypermobilitet Och Synskadade

Annons:
sandra74
2013-01-28 15:10
#14

Det sägs att det fungerar, vissa använder fryst mjölk (luten blir väldigt varm). Om jag har mjölk i tvålen tillsätter jag torrmjölkspulver vid omsmältningen.

Anterrabae
2013-01-28 15:58
#15

Ok, då vet jag. Funderade på mandelmjölk.. Hur var det med bivaxet? Nödvändigt eller frivilligt? :)

//Ida

Sajtvärd för Kost , Hypermobilitet Och Synskadade

Hellas
2013-01-28 19:45
#16

Anterrabae, då kommer jag med lite varningens finger.
Det är ytterst viktigt att man följer recepten till punkt och pricka utan några som helst avikelser.
Man kan inte byta ut vatten till ex. mjölk utan att eventuellt behöva  förändra tillsatts av lut.
Likaså då det gäller olika typer av fetter, byter man ett fett mot ett annat är sannorlikheten hög att även mängd lut ska förändras eftersom de inte har samma förtvålningstal.

Det som i värsta fall kan inträffa är att man får en frätande tvål som är direkt farlig att använda, man kan få frätskador.

När du blivit varm i kläderna och fått kunskap i hur olika fetter reagerar med lut och dessutom, vilken nytta de gör så kan du börja skapa dina egna recept.

Det jag alltid tycker man ska göra när tvålen mognat är att kontrollera PH värdet innan de används.

Så på dina frågor skulle jag kort och gott vilka säga:

Bivax: Nej, i det här receptet kan det inte uteslutas eller bytas ut till någonting annat (som inte har samma förtvålningstal).
Mjölk: Nej, du ska inte byta ut vatten mot mjölk i det här receptet utan att först kontrollera förtvålningstalet på mjölken.
Mjölk innehåller fett och det kan innebära att man behöver förändra mängden Lut, annars kommer inte fetterna i tvålen bli förtvålad.

Kolla upp förtvålningstalen på de ingredienser du vill använda dig av så att du verkligen använder rätt mängd lut och vatten till dina recept.

Lycka till!

//Hellas

Medarbetare på http://spiritualism.ifokus.se/

Anterrabae
2013-01-28 21:54
#17

Jo jag frörstod att det var så, tanken var väl eftersom jag aldrig har gjort något sånt här att kolla upp med er som kan, vad som är nödvändigt för att det ska bli tvål över huvud taget. Flört Jag menar om bivax skulle vara en absolut nödvändighet i all tvål för att det ens ska bli tvål är det ju nåogt man kan skaffa hem även innan man valt recept. Precis som lut. Man måste ha det, även om mängd varierar med recept. Alltså lika bra att skaffa det även om jag inte valt exakt recept än.

Dock var det ett mycket bra påpekande om mjölkfett och att det kan krävas mer lut för det, så långt tänkte inte jag. Det gäller ju då även nöt och mandelmjölk som också innehåller oljor. Man kanske helt enkelt ska satsa på att blanda i sånt när man smälter om.

En annan fråga som dök upp nu, är det skillnad på Olja och Olja vad gäller lutmängd? Jag menar krävs det olika mängd lut för att förtvåla olivolja jämfört med kokosolja eller mandelolja?

Frågorna kommer för att jag vill förstå, inte ta några genvägar.

//Ida

Sajtvärd för Kost , Hypermobilitet Och Synskadade

sandra74
2013-01-29 18:23
#18

Det är skillnad på olika oljor och dess förtvålningstal. Om du gör en tvål på enbart rapsolja blir den inte hård så därav bivaxet, Och precis som Hellas påpekar, det är bättre att göra ett nytt grundrecept än att byta lite och hoppas på det bästa. Mandelmjölk hade jag haft vid omsmältning och inte i första fasen.

Anterrabae
2013-01-29 18:38
#19

Tack för superbra förklaringar och tålamod ;) jag har försökt läsa på lite om detta tidigare (ett par år sen) men inte fattat och fått in det i skallen. Det är därför jag är så glad att jag kan fråga här! :-* vart kan man hitta vilka förtvålningstal olika produkter har? Jag har som sagt ingen egentlig tanke på att ändra i detta recept, jag frågar för att förstå processerna och hur det hänger ihop. Det jag möjligtvis skulle vilja ändra är vanilj och chokladdelen. Skulle det krävas mindre lut om jag gör den tvålen helt neutral? Om jag till exempel skulle göra en tvål på kokosolja, blir den hårdare än en på rapsolja? Jag tänker eftersom kokosoljan är ett myntat fett? Eller är det inte så det funkar? Ja jag vet, 1000 frågor.. Hoppas det är ok. Har på känn att jag kommer bli en riktig tvålnörd när jag väl fattat ;) Kan man halvera ett recept? Återigen, tack för visat tålamod

//Ida

Sajtvärd för Kost , Hypermobilitet Och Synskadade

sandra74
2013-01-30 10:59
#20

Ja, du kan ta bort vanilj och choklad från receptet, om du gör en tvål på Kokosolja blir den mindre mild eftersom Kokos har ett högre förtvålningstal. Jag hade inte använt bara kokos. Man kan halvera ett recept.

På Brambleberry har du en bra förtvålningstabell, tänk bara på att du får rätt viktenhet, brambleberry adminnistrerar också Teach soap, där kan du hitta mycket info, länkarna finns i artikeln.

Annons:
Anterrabae
2013-01-30 11:53
#21

Tack så mycket! Ska kolla igen, och se om jag blir klokare ;)

//Ida

Sajtvärd för Kost , Hypermobilitet Och Synskadade

SuperMegaNova
2013-10-01 09:32
#22

1 liter (1000 gram) Rapsolja 30 gram bivax (gult) 125 gram Natriumhydroxid 340 gram 3,4 deciliter KALLT vatten 40 ml vaniljessens (du kan också ta lite mindre om du inte vill ha en tvål som luktar mycket) ca 1 matsked kakaomassa (du kan ta lite mer eller mindre beroende på hur mycket brunt du vill ha) Om jag vill ha någon annan lukt på tvålen, kan man bara byta ut vaniljessensen mot tex lavendel? Och strunta i kakaon? Kan man blanda i rena örter, tex citronmeliss, lavendel, rosblad osv? Istället för essensen? Om man vill ha honung i, kan man ta det istället för kakaomassan? 1000 frågor :-)

sandra74
2013-10-29 14:32
#23

Du kan byta ut dofterna, men tänk på att du kan behöva mer eller mindre eftersom de doftar olika mycket, lavendel hade jag haft minst 60 ml.

Kakaon är bara för färgen och kan uteslutas, det går att blanda i örter men resultatet blir ofta att de blir bruna och tråkiga, jag strör hellre det på då är det större chans att de håller sig fina.

Honung funkar, för mycket honung ger en tvål som inte stelnar så var försiktig.

Jeffan77
2013-12-09 09:56
#24

Hej

Jag gjorde enligt recept i lördags, dock ej kakaomassa. Men den har inte stelnat. Vispade för hand i 40min. Tröttnade och tog till vispen i 30min men tjocknade bara lite mera. Vad gjorde jag för fel? Kan jag blanda ner den igen i skålen och vispa om eller är det bara att kasta?? Just nu känns den som kräm.

sandra74
2013-12-12 12:48
#25

Kakaomassan ska inte göra någon skillnad, förtvålningen kan ta olika tid. Och ibland blir det inte alls. Du kunde ha lagt till alkohol för att snabba på förtvålningen, ibland hjälper inte det heller. Det här receptet brukar förtvålas på 30-45 min. Mitt råd är att kasta den misslyckade batchen.

Jeffan77
2013-12-23 22:16
#26

Hej

Jag hällde upp den i alla fall för att se…den stelnade över natten. Upphälld i godislåda med lock och och handdukar runt vid ett element. Nu sen ca 10dec har den varit uppskuren och legat på luftning. Men ser vita torra fläckar på tvålen. Är det kaustiksodan som inte har blandats ordentligt eller blev den inte ordentligt varm i filtar och handdukar?

Tyckte ditt recept verkade så bra då du hade både rapsolja och bivax. Hur ska den vara att tvätta sig med? Inte så mycket löddrande?

sandra74
2013-12-26 15:13
#27

Någonstans har det gått fel. Släng den. De vita fläckarna är troligen soda som inte löst sig.

Ibland funkar det helt enkelt inte.

Annons:
Jeffan77
2013-12-29 09:27
#28

Ja jag ser nu att jag blandat ihop ditt recept med andra…Höll 40-43 grader på både Olja och sodan innan jag hällde ihop. Antar att sodan blev för kall…

En annan fråga ang. recept. När jag försöker göra ett eget recept med hjälp av dina ingredienser och förtvålningtabellen på shenet, så blir det 200g solrosolja och 200g raps MEN 600g bivax?!? Ser att det inte kan stämma….Hur ska jag tänka att Olja är fettet och bivax bara ett tillägg?

Har du sandra74 eller någon här testat att köra in tvålen i ugnen istället för att ligga inlindad? Gjorde det igår :-) Med ditt recept, men vet inte om det inte går med rapsolja och bivax och/eller man ska ta något annat fett. Lite för mjuk…

sandra74
2013-12-30 14:10
#29

Jag isolerar inte tvålen och strävar inte efter en gelfas vilket du kan uppnå genom att köra den i ugnen. Det finns en del bra inlägg om det på teachsoap.

Jag tycker bramleberrys förtvålningstabell är enklare än shenets. Bivaxet är det som gör tvålen hård. Det finns andra fetter som t ex Palmolja som också gör hård OBS! Det går INTE att byta rakt av utan du behöver ett nytt recept. Jag bojkottar Palmolja pga den negativa miljöpåverkan odlingen har.

sao_ming
2014-03-13 00:56
#30

Jag förstår inte alls detta. Har aldrig gjort tvål innan men skulle vilja börja!

Förstår jag rätt i att om man bara köper glycerintvålmassa kan man hälla i parfym, eteriska oljor eller något sånt som gör att den luktar + något mjukgörande om man vill? Och allt smälter man i en gryta? För denna procedur behöver man alltså inte massa skyddsutrustning o följa recept? Och man gör endast såhär? Då ska man inte ha nån lut eller nåt? Det är bara om man gör från grunden helt?

Saknar dej Nelly <3 RIP 1998-2007

Upp till toppen
Annons: