Annons:
Etiketterartiklargrunder
Läst 17454 ggr
Exxozzie
2011-09-15 23:08

Grundutbildning för att börja med skönhetsrecept

Bild 1. Klicka för att öppna i full storlek.

Att börja lära sig om hur man tillverkar sina egna skönhetsprodukter är inte alltid helt lätt. Jag vet när jag var ny. Det var ett virrvarr av olika ämnen, begrepp och tillverkningsmetoder. Jag letade efter förklaringar som ledde till att jag fick leta efter mer förklaringar och sen var cirkusen igång. Vissa gånger hade jag helt glömt bort vad det var som jag hade börjat leta efter. Tillslut föll allt på plats för mig, som tur var, för nu tycker jag det är jätteroligt att tillverka allting själv. I den här artikeln ska jag försöka ta upp lite grunder som kan vara bra att ha med sig och som jag önskar att jag hade haft från början.

Ingredienser

Det finns olika råvaror i olika produkter. En ansiktskräm är den som i många fall innehåller mest råvaror och den som är bland de mest komplexa blandningarna. Det var ansiktskräm som jag lärde mig först och jag vet inte om det var det bästa eftersom det inte är det enklaste. Men det är just ansiktskräm som, jag antar, att många vill börja med. Därför skriver jag upp och förklarar de komponenter som främst används i en sådan.

Vatten

Vatten är det man har mest av i en ansiktskräm. Vatten återfuktar. Det är också ett väldigt effektivt rengöringsmedel – vad har du på trasan när du torkar av bordet? Vatten är även ett lösningsmedel eftersom det löser (blandar sig med) många andra ämnen.

Olja

Efter vattnet kommer oljan. Man har ofta mycket av oljan också. Oljan bör vara vegetabilisk. Det finns många olika oljor att välja mellan. Raps – och olivolja tillhör de fetare oljorna. Får man dem på fingertopparna känns de lena. Nyponfröolja är en torr Olja. Det finns även ett mellanting som är halvtorra oljor. Solrosolja är ett exempel. Beroende på hur torra de är tas de snabbare upp av huden. Det finns också skillnader i kallpressad och varmpressad Olja.

Fuktbindare

Glycerol är den vanligaste fuktbindaren. Om man inte har fuktbindare kommer inte vattnet kunna återfukta huden eftersom det avdunstar snabbare.

Fett eller vax

Lite fett brukar man ha i en ansiktskräm. Några exempel är sheasmör, kokosfett, ullfett.
Vaxer används av lite olika anledningar. Ibland kan emulgeringsmedlet vara ett vax. När jag menar vax här kan det vara t ex bivax. Vaxerna lämnar kvar en ”hinna” på huden och tas alltså inte upp av den. Vaxer kan skydda mot vind och kyla. De kan också utgöra ett konsistensmedel.

Emulgeringsmedel

Som många säkert vet går det inte att blanda Olja och vatten… utan emulgeringsmedel! Emulgeringsmedlet gör så att vi kan blanda Olja och vatten. Några exempel: emulgator L, VF-fett ihop med MF-fett, vegetal eller vanlig äggula.

Konserveringsmedel

För att inte krämen (eller något annat heller för den delen) ska mögla eller ruttna använder man konserveringsmedel. Konserveringsmedlet kan vara många olika ämnen. En del ämnen har funktioner som är olika effektiva eller ”starka”. Ett ämne som konserverar bra kan också vara antioxiderande och stabiliserande. Ett annat kan vara mycket antioxiderande men lite mindre av de andra två. Det kan också vara så att ett ämne inte kan vara antioxiderande utan ett annat ämne – eller att effekten försämras.
Det tog lång tid för mig att förstå de här ämnena fungerade men det finns som tur är ämnen som är de vanligaste. Om man inte har i något väldigt speciellt i sin kräm behöver man oftast inte bry sig om huruvida konserveringseffekten avtar eller inte. Jag, å andra sidan, började plugga in vilka ämnen som fungerade med vilka. Jag krånglade till mycket för mig själv helt enkelt.
Exempel: askorbinsyra, paraben, natriumbensoat, borax.

Doft

Eteriska oljor är det som man använder mest. De doftar väldigt stark så det räcker med några droppar i en kräm. De eteriska oljorna är vegetabiliska och kommer ifrån naturen dvs. de har tillverkats med hjälp av riktiga växter till skillnad mot syntetiska dofter som gjorts på ett lab. De syntetiska dofterna är absolut inte sämre än de eteriska oljorna men det känns så klart bättre att ha något naturligt på sin hud. De syntetiska är exakt samma doftande ämne (molekyl) som finns i den eteriska oljan. De syntetiska dofterna görs genom att låta ett ämne reagera med ett annat. Den eteriska oljan kan lukta olika beroende på årstid, jordsmån, var på jorden den är tillverkad, hur gammal växten är mm. Den har en unik doft för varje sats man tillverkar. För närvarande har jag två eteriska oljor hemma av samma lukt. Den ena är från australien och den andra har gjorts här. Den ena luktar mer trä och den andra mer citrus. Den syntetiska luktar exakt samma sak varje gång den tillverkas.

Konsistensmedel

Om krämen är för blaskig kan man t ex hälla i lite guarmjöl eller xantangum. Xantangum fungerar också som ett stabiliseringsmedel. Har man inte i det kommer så småningom oljan och vattnet dela på sig igen. Emulgeringsmedlet gör alltså så att oljan och vattnet blandar sig. Stabiliseringsmedlet gör så att dessa två förblir blandade.

Det finns som sagt mycket mer man kan ha i men dessa är de viktigaste att kunna. I balsam, läppcerat mm ser ingredienserna olika ut jämfört med de i en ansiktskräm. Recepten ser också olika ut men dessa är som sagt de vanligaste och mest grundläggande.

Verktyg

Ingen tillverkning utan verktyg! – Vad behöver man?

Kastruller eller annat är värma i. Mycket av det man kan göra hemma måste smältas. Ett par, gärna mindre, kastruller är bra. Tänk dock på att kastruller är av metall och det är inte att föredra. Bägare av glas tål ofta hög värme och frigör inga metaller i din produkt.

Bägare kan som sagt vara ett alternativ till kastrull. De kan också vara mer praktiska i och med att de är mindre och lättare att hantera. Värmer du en bägare så tänk på att använda grytlapp eller en degeltång!

Degeltång och bägare

Sil eller någon annan uppsättning så att du kan göra ett vattenbad. Oljor och fetter brukar jag i alla fall värma i ett vattenbad; kastrull med vatten + sil + liten skål eller dylikt; ovanpå varandra.

Termometer för att kunna hålla koll på den jätteviktiga temperaturen. Termometern ska inte vara en sån som sitter på fönstret. Det här är det viktigaste verktyget av alla, så det kan vara smart att köpa in en termometer från t ex ett kemiföretag. Se bilden på min termometer. Den använder man på laboratorier där temperaturen också är viktig att hålla koll på.

Mätcylinder/mätglas (olika namn för samma föremål) för att kunna mäta upp volymer av råvaran. MätcylinderAnvänds till allt flytande. Visst, det går bra med köksmått (decilitermått, matsked, tesked och kryddmått) men det kan bli jobbigt när du ska mäta upp lite mer ojämna millilitrar. Dessutom – om du är noga med måtten – är det bra att köpa in en mätcylinder/mätglas.

Vågen är ingen nödvändighet; vissa recept har instruktioner om hur mycket Vågdu ska väga upp men det går att räkna om och använda t ex en mätcylinder istället. Vågen är kanske mer för oss lata. Den finns både i dyrare och billigare varianter. En våg ska kalibreras så du måste ha en bestämt vikt (typ järnklump) till hands. Vågen ska täcka spannet: 0,1 – 100 gram men det är så klart bättre om den täcker in ett större spann. Min våg täcker in 0,05 – 300 gram och det har räckt för mig. En hushållsvåg täcker in 1 gram och uppåt vilket blir krångligt om du ska ha mindre än 1 gram av någon råvara.

”Slickepotten” är jättebra att skrapa ur kastruller, burkar mm med. I köksvärlden finns det bara en-den stora som man alltid fick slicka på när man var liten. Det går att få tag på mindre för den som använder bägare mycket.

Kökets Slickepott

Visp är bra att röra om med men tänk på att det mesta man tillverkar bör inte vispas!

Skedar, spatlar och liknande går åt när man ska hantera sina råvaror. De är även bra att röra om med.

Spis att värma på.

Rivjärn, citruspress etc är alltid bra att ha om man t ex ska använda sig av fruktsafter.

Tomma burkar att ha sina färdiga produkter i. De bästa är i färgat glas Färgade glasburkar(brunt eller grönt) och har ett skruvlock. Mörkt -för att vissa ämnen oxiderar av solljus. Glas -för att en del ämnen reagerar med plast och ännu oftare med metall. Skruvlock -för ett det håller tätt och förhindrar att luft och bakterier hämnar i din kräm.

Nu är det så att de här grejerna inte behövs alla gånger. Många av dem är bra och ha. Det finns så klart mer avancerade verktyg om man vill fördjupa sig. Listan är också till för att ge dig ett hum om vad som används. Det viktigaste är termometern! Den måste man ha.

/Ämma
Sajtvärd på Skönhetsrecept iFokus


  • Redigerat 2022-03-15 10:51 av Niklas
  • Redigerat 2022-03-17 20:55 av TatsuOni
Annons:
[Dezederia]
2011-09-29 15:57
#1

Detta låter så intressant :D

Exxozzie
2011-09-29 16:03
#2

Kul att du tycker det. :)


Sweelin
2011-10-14 23:40
#3

Oj oj oj… Haha älskar denna sida! Man vet aldrig vad man hittar här inne Skrattande

Va lycklig och gör andra lyckliga<3

drutten2
2011-10-23 20:11
#4

Jag med, har bara väntat på att det ska komma en sida med detta ämne. :D

Exxozzie
2011-10-25 14:58
#5

SkrattandeKyss


Luisa
2011-11-07 20:01
#6

väldigt bra tips! Skrattande

Annons:
EKB
2012-01-18 00:16
#7

Tack för riktigt bra och utförlig information! Jag har länge letat efter en sådan här sida på nätet… Glad

johej
2012-03-18 16:10
#8

Hej!

Har du nåt tips på ett bra inköpsställe för "verktygen" typ degeltång och mätglas?

Hälsningar Johanna

Exxozzie
2012-03-19 10:40
#9

Crearome.se har lite hjälpmedel. De har något som heter "bägarehållare" eller "glashållare". De fungerar nog lika bra.

Annars kan man försöka få tag en genom en skola eller ett företag. Det finns företag som säljer lab-utrustning också men det brukar vara mest storskaligt till företag.

Crearome har mätcylindrar i olika storlekar, termometer och det mesta man behöver. Glad


johej
2012-03-25 22:05
#10

Tack, hittade en bra internetbutik ;)

Exxozzie
2012-04-04 20:07
#11

Du får gärna tipsa om vilken. :)


Upp till toppen
Annons: