2011-09-15 23:28 #0 av: Exxozzie

En lista på svåra ord som kan dyka upp när man pratar om skönhetsvård. Använd listan om känner dig osäker eller behöver en snabbkoll. Tipsa gärna om du tycker att någonting saknas!

Emulsion: är ”geggan” man fått när man blandat ihop oljan och vattnet. Dvs olja + vatten + emulgeringsmedel = emulsion.

Utdrag: När du gör te gör du ett slags växtutdrag med hjälp av vatten.

Creaming: När en emulsion skiktar dig; oljan och vattnet separerar och krämen blir grynig.

Separering: utför man då man vill ”dela upp” två ämnen. T ex kan man separera salt från vatten. Man kallar också separering om en blandning delar upp sig själv. Olja och vatten kan separera i en emulsion. Destillering är en typ av separering.

Koncentrat: är produkten du får när du tagit bort allt eller mycket av vattnet. Ett exempel är när du blandar juice. Du vill ha 1 L jucie och måste därför ta 8 dl vatten + 2 dl juicekoncentrat

Rening: Är t ex en vätska förorenad eller innehåller ämnen som du inte vill ha med måste du rena den med en utav många metoder.

Reaktion: är när två (eller flera) ämnen reagerar med varandra. Det finns hur många olika reaktioner som helst. Ämne 1 (reaktant) + Ämne 2 (reaktant) –reaktionà Ämne 3 =(produkt)

Binder, binder in: Istället för att två ämnen reagerar och bildar ett nytt ämne, kan dessa två bara binda in till varandra. Man kan säga att de bara håller varandra i handen.

Lösningsmedel: är ett ämne som man löser ett annat ämne i. Lösningsmedlet behöver inte vara av det starka eller frätande slaget, som t ex lacknafta eller aceton. Vatten kan också vara ett lösningsmedel eftersom det löser upp saltet när du t ex saltar maten.

Oxidering: Är en av många olika reaktioner och har med elektronerna i en atom/molekyl att göra. När man pratar om organiska ämnen (vilket man ofta använder när man gör ansiktskräm) har det en koppling till syret.

Syret vill gärna ta upp elektroner, detta kallas reducering. Metaller såsom järn vill gärna ge ifrån sig elektroner (=oxidering). Om man låter järn och syre reagera med varandra ger alltså järnet bort sina elektroner till syret. Järnet oxiderar och blir rost.

Oljor är kända för att oxidera. Speciellt de torrare som med mycket fleromättade fettsyror. Istället för att kalla det "oxidera" säger vi att oljan har härsknat.

Antioxidant: Ofta vill vi inte att våra råvaror ska oxidera. Oljor oxiderar om de inte förvaras svalt. Vi brukar säga att de härsknar. För att förhindra oxidation kan vi också tillsätta en antioxidant.

pH: Är ett mått på hur surt någonting är. Syror är sura (pH <7) och baser är basiska (pH >7). Vatten är (mer eller mindre) neutralt (pH =7). pH beror på vilken koncentration av vätejoner en vätska har. Vilket pH man vill ha i sin kräm beror på olika saker bl a hudtyp, var på kroppen man ska använda den mm. Om man vill ha ett bestämt pH-värde på sin produkt, går det att räkna ut hur mycket syra/bas man ska tillsätta. Detta är inget som man vanligtvis måste göra.

Fas: När man gör en produkt pratar man ofta om olika faser. Faserna görs därför att alla ämnen inte löser sig med varandra och för att de tål olika höga temperaturer samt har olika smältpunkter.

/Ämma
Sajtvärd på Skönhetsrecept iFokus