2011-09-15 23:34 #0 av: Exxozzie

En genomgång av hela kroppen. Hur ska man tänka med vilken kroppsdel? Vad bör man undvika och vad bör man göra oftare? Svaren eller idéerna hittar du kanske här.

Hals

Halsen ska behandlas på samma sätt som ansiktet. Den ska tvättas, smörjas in. Använd peeling och ansiktsmask samtidigt som när du behandlar ansiktet.

Händer och naglar

Händerna är en av de mest utsatta delarna på vår kropp. De utsätts inte på samma sätt som ansiktet gör för kyla och vind (eftersom vi bäddar in dem i vantar). Däremot blir de smutsigare och de tvättas mycket oftare än någon annan del på vår kropp. Det sliter också på huden när vi använder dem till allt möjligt i vardagen. Förhårdnader och valkar bildas lättare ju mer man använder händerna. Jag har en förhårdnad på vänstradelen av nagelbandet på mitt långfinger. Jag går i skolan och har alltid skrivit mycket. Den sitter där därför att pennan vilar på det stället och gör min nagel felväxt.

Peeling och mycket smörjning är bra för händerna och naglarna. Speciellt på vintern när det är kallt och du slarvar med vantarna. Vitamin B är bra för naglarna.

Jag har alla somrar jobbat på industrier där naglarna gått av så fort jag tittat åt ett annat håll. Förutom en sommar. Då jobbade jag med att ta prover på etanol. Det var fortfarande mycket handarbete med naglarna höll sig hela sommaren. Det var inte för att jag hade nagellack (det försvann så fort jag fick etanol på nageln) eller gjorde något särskilt. Då började jag fundera och kom fram till att mina händer och speciellt under naglarna alltid var rena och desinficerade av all etanol. Smuts sliter på huden och uppenbarligen på naglarna också.

Nagellack är bra skydd så att nageln inte spricker men det ger ingen kvalité.

När man badar kan det vara en god idé att ha händerna utanför vattnet eftersom huden luckras upp av vattnet.

Bröst

Två vanliga problem med kvinnliga bröst är bristningar och torra bröstvårtor. På torra bröstvårtor kan man använda en fet kräm eller läppcerat. Om du ammar kan du ha oliv olja och en salva som innehåller ”ätbara” ämnen.

Bristningar se mage.

Armhålor

Här är huden tunn och många är noga med att hålla hårväxten i schack. När du smörjer in kroppen med lotion – glöm inte armhålorna. Det är ju egentligen extra viktigt när håller på med vassa blad här. Om du har möjlighet kan du även låta armhålorna vila. Tvätta av deodoranten och smörj in på kvällen när du ändå ska ligga och sova.

Armbågar

Blir lätt torra. Gör som med bröstvårtorna och peela även lite försiktigt. De som lätt blir torra här får även lätt hudsprickor. Feta salvor är vad som hjälper

Ben

Jag tog med benen i en rubrik för sig eftersom vi (kvinnor) använder rakhyveln här också. Smörj in varje gång du har rakat benen och om det börjar blöda: använd en fet olja. Oljan stoppar nämligen blödningen och är dessutom rengörande.

Mage (gravid)

Bristningar på magen när man är gravid får många kvinnor. Bristningar fårgravid man därför att huden inte hinner med att töja ut sig och anpassa sig. En del använder då en olja som de smörjer in sig med. Det brukar vara nyponfröolja (men jag vet inte riktigt varför just den). Alla oljor tillför fett vilket gör huden mer elastisk. Oljor fungerar bra i förebyggande syfte men har du redan fått en bristning är de svåra att få bort med vanliga huskurer. Alla bristningar bleknar efter ett tag och kommer att se ut som en lång grop. Ge gärna huden vitaminer som återuppbygger den.

Underliv

De flesta kvinnor som tvättar sig med tvål och vatten har nog fått pekpinnen över sig. Det torkar ut, tar bort viktiga bakterier och kan leda till svamp. Jordnötsoljan rekommenderas ofta av gynekologer. Oljor är rengörande och ser till att huden inte torkar ut. Det går bra att tvätta sig med vatten också om man inte är så känslig.

För killar däremot är det viktigt att hålla rent – annars kan ni få svamp. Men det gäller samma sak för er som det gör för oss tjejer. Använd inte tvål utan en olja och vatten.

Det räcker att tvätta sig en gång om dagen för båda könen.

 

När man rakar underlivet (och det gäller säkerligen båda) ska man använda en ny, vass rakhyvel – varje gång – du ska raka dig.

På apoteket finns en speciell rakgelé som gör att du ser var du har rakhyveln (om du inte gör din egen gelé vill säga). Att spola med vatten medan man rakar sig fungerar också om du är noga och mindre känslig. Smörj in dig med olja efter rakningen så att du inte blir torr.

Fötter

Fötterna glömmer vi oftare än vi borde och det är inte så konstigt. De syns ju inte och ingen kommer och berömmer oss för hur vackra fötter vi har. Men fötterna är viktiga att ta hand om då vi använder dem varje dag till att gå och stå (läs slitas) med. Förhårdnader bildas lätt eftersom huden vill skydda sig. Men låt det inte gå så långt så att du får sprickor – de gör ont. För att få bort dem så använder man en fotfil. Men gör mer för dina fötter! Peela, fotbada med lugnande oljor och smörj in dem. Då slipper du dessutom ta till träfilen.

Fotar_fotoakuten.se

Bilden är tagen från Fotoakuten.se.

/Ämma
Sajtvärd på Skönhetsrecept iFokus