Skötsel för hy och hår.

Hur man tar hand om sitt ansikte - Del 2 av 2

2011-09-15 23:48 #0 av: Exxozzie

Hur känner jag igen min hy? Vad kan jag göra för den? -Nu ska vi gå igenom bit för bit vad man ska/vill/kan/orkar göra för sitt ansikte. När du väl vet vad du har för hud är det enklare att behandla. Ofta är det bäst att pröva sig fram men här kanske du får en idé om var du ska börja. Om du gjort ”normal”-testet är det ännu enklare att gå till botten med problemet.

Hudproblemen måste behandlas i en viss ordning. Det var något jag gjorde fel när jag var yngre. Jag tog det problemet som jag jobbigast först, det var ju det alla andra la märke till först och sa åt mig att behandla. Gick jag till en affär med ansiktsprodukter och frågade om råd såg de min acne och erbjöd produkter utefter den. Eftersom jag gjorde så och inte helt blev av med det jobbigaste (som så klart var det svåraste) behandlade jag inte de andra problemen. Jag tog tag i min ungdomsacne först (för de var ju jobbigast). Att min hy var fet och torr gjorde jag inget åt. Då blev ju mitt ansikte ännu torrare och därmed fetare vilket ledde till mer acne. Man kan inte behandla sin acne om man också har torr hy.

Hudåkommor/sjukdomar

Om du har hudsjukdomar som t ex psoriasis eller hudcancer ska du självklart behandla dessa som prio ett.

Att ta med alla olika sjukdomar och vad man kan göra åt dem är svårt att få med här. De är många och om jag ska vara uppriktig kan jag inte mycket om dessa. Jag vill heller inte uppmana dig till att sluta behandla dina sjukdomar med egna saker du gjort hemma utan att först rådfrågat sin läkare. Självklart får du prova dig fram till en egen medicin ändå men se till att du vet vad du gör. Om det blir bättre kan jag bara gratulera! – Dela gärna med dig av detta så vi andra också får veta om dina framsteg.

Torr hy

 • Stramar och känns ”för liten” eller ansträngd
 • Flagnar
 • Kliar
 • Kan få eksem p g a att den är torr
 • Om man har en tunn foundation kan man se att det blir ett mönster på huden. Ser lite ut som ett sköldpaddsskal.

Tensider och andra starka tvättämnen bör undvikas då de torkar ut huden ännu mer. En fet, ibland riktigt fet, kräm är viktig då den torra huden inte producerar så mycket fett själv. Fukten är också viktig. Många luras och tror att de ska använda krämer utan vatten, eftersom de torkar ut ännu mer, men det är fel. Den torra hyn behöver fukt och inte bara i krämen – drick mycket och försök att undvika vätskedrivande drycker.

Att folk luras om vattnet, tror jag, beror på att vattnet i kranen är uttorkande och därför tror de att även vattnet i krämen är det. Skillnaden på de olika vattnen är de olika reningsmetoderna. Vattnet som finns i krämen innehåller inget klor, vilket kranvattnet gör. Istället för att tvätta sig med kranvattnet kan man använda vanligt regnvatten – det är mycket mer skonsamt och mindre uttorkande än vad kranvattnet.

mun

Rynkig/åldrad hy

 • Har fina eller djupare linjer. Ofta uppkommer de först där huden skrynklas ihop när man skrattar, gråter eller ser förvånad ut.
 • Om man rökt ett tag får man rynkor runt munnen. Ofta blir de lite fler och mer synliga än åldersrynkorna.
 • Ju äldre huden blir desto mer ”hängig” blir den. Det är så klart helt naturligt. Att den ”hänger” beror på två saker: Huden förlorar sin elastiska förmåga och jordens gravitation.
 • Torr hy är vanlig när man är äldre.

Det viktiga för en äldre hud är fukten och att inte utsätta sig för sol. Att använda krämer med vitaminer är också bra. Anledningen till att man inte ska utsätta med åldrade huden för sol är för att solen påskyndar åldrandet av solen. Åldrad hud kan du alltså ha även om du är ung därför att du har solat mycket.

Åldrad hud kan vara både fet, torr, känslig osv. Man har alltså inte ”bara” åldrad hud. Saker som sägs hjälpa är betakaroten och koenzym Q10. Glöm heller inte att sköta om din hals! Även om din hud är lite fet är det vanligt att halsen är torrare. Halsen är ännu tunnare (hud) än vad ansiktet har och har därför lättare att påverkas.

rynka

Fet hy

 • Blir glansig
 • Känns oljig om man tar på den. Men kan även se att oljan fastnar på fingret
 • Känns mjuk
 • Har ofta större porer

Fet hy behöver också fett och fukt men inte lika mycket som en torr. Att undvika fett och fukt fungerar inte. Huden producerar då mer fett för att kompensera upp uttorkningen. Man kan se det som ett skydd som den torra huden inte har lika mycket av. Det är inte många här i Norden som har endast fet hy, det är vanligare bland mörk hud. Vi som kommer, mer eller mindre härstammar, här ifrån har oftast bara fet hy på hakan, näsan och ibland i pannan.

Ett ångbad ihop med en rengörande lermask 1-2 gånger i veckan fungerar utmärkt. Porerna har lättare att samla upp smuts och kan behöva lite hjälp med att hålla sig rena. Om du använder dig av balsammetoden ska du tänka likadant med din feta hy – undvik ämnen som inte är vattenlösliga med undantag för vegetabiliska fetter och oljor. Lite vax kan man använda – det viktigaste är att huden får ”andas” och att man inte täpper till porerna.

Finnig hy

 • Man har finnar, acne, synliga porer eller kvisslor i ansiktet
 • En del får värre acne. Den ser mer ut som utslag och kan behandlas som hudåkomma i vissa fall.

Finnar kan bero på olika saker – hormoner (som i tonåren), att man tvättar sig för lite, att man tvättar sig för mycket. När man har fått finnar är de svåra att bli av med helt förutsatt att de inte dök upp i förrgår. Men det går att hålla dem i schack. Att hitta en balans mellan finnar och sin hudtyp kan ibland vara klurigt. Man vill ofta tvätta sig mer och använda starkare medel för att de inte försvinner – vilket inte hjälper för de flesta. Har du mycket finnar på hakan och runt munnen (mer än på övriga ansiktet) kan det bero på problem med tarmen. Att hitta bra mat för sin tarm kan man säkert göra på Kost iFokus.

Rådet jag kan ge är att acceptera din hy (finnar är verkligen jättejobbigt) och lyssna på vad den tycker.

Ångbad 1-2 gånger i veckan ihop med en rengörande lermask är bra för att få porerna rena. Om du går till en salong (eller är väldigt noga med att vara ren i ansikte och händer) kan du få porerna tömda. Det gör lite ont och du kan bli röd efteråt men det brukar gå över efter någon dag. Det finns även speciella stickor för pormasktömning. Var försiktig om du gör det själv! Använd inte naglarna och kläm långsamt. Låt maskarna sega sig upp ur sin håla.

Även här ska man tillföra fett och fukt. Innan jag började med att göra egna ansiktskrämer var jag så less på alla ansiktsprodukter som aldrig fungerade. Jag  hade några som fungerade hyfsat men de var så dyra. Då köpte jag solrosolja och använde endast det. Jag smörjde in mig med ett tunt lager och pudrade lite. Det blev faktiskt mycket bättre än att använda alla fettsnåla produkter.

En annan grej som är viktig är att hålla alla grejer som du har i ansiktet rent. Det inkluderar allt – även puderborsten och luggen. Många slarvar med sina sminkverktyg; en puder- eller rougeborste ska tvättas med schampo minst två gånger i veckan. En foundationborste ska tvättas på samma sätt åtminstone varannan dag. Alla borstar ska ligga ner och torka.

Skäggig hy

 • Man har hårda strån i ansiktet.

Den här rubriken vänder sig främst till alla killar. Skägg och ansiktet är egentligen en svår kombination. Hyn är känslig och blir lätt irriterad av rakning, vilket den kanske blir på andra ställen också, men här syns det så väl.

Alla ansikten är utsatt för föroreningar i luften och påverkas mer av vänder och vind än de delar av kroppen vi har hår och/eller kläder på. Är man inte noga med rengöring och återfuktning kan hårsäcken bli inflammerad, huden kan bli irriterad, man kan skära sig mm. Många rakar sig på morgonen innan jobbet men det kan vara en god idé att göra det på kvällen innan man ska sova. Det är för att inte reta upp hårsäcken och (om man har känslig hy) huden mer än vad man redan gjort.

En fet hy står emot rakningen bättre än vad en torr hy gör. Fettet skyddar mot det vassa bladet.

Gör rent ansiktet och händerna (händer i ansiktet är vanligt när man rakar sig).  Gnugga in skägget ordentligt om det är långt. Använd en vass hyvel, gärna ny. Om den inte är ny – desinficera den innan du rakar dig. Om du lätt blir irriterad kan ett ansiktsvatten som är bakteriedödande men inte uttorkande fungera bra. Smörj in dig med en kräm som innehåller fett, fukt och gärna någon lugnande olja eller aloe vera. Det kan också vara bra att undvika starkt doftande produkter eftersom det kan reta upp huden ytterligare.

skägg:fotoakuten.se

Bilden är tagen från Fotoakuten.se.

/Ämma
Sajtvärd på Skönhetsrecept iFokus

Anmäl
2011-09-25 15:03 #1 av: MajaL

Vilken bra artikel!

Jag har liksom lite "knotter" i pannan och får det väldigt lätt. Vad skulle du tro att det beror på och vad skulle du tro hjälper?

"Då köpte jag solrosolja och använde endast det. Jag smörjde in mig med ett tunt lager och pudrade lite. Det blev faktiskt mycket bättre än att använda alla fettsnåla produkter."

Kan det vara något för mig?

Vill säga att jag aldrig använder smink idag. Inte heller tvål i ansiktet faktiskt, blev avrådd för en tid sedan, då det sades att det bara gjorde att huden skapade mer fett.

Jag vet inte riktigt hur jag ska göra, skulle verkligen uppskatta hjälp. :)

Anmäl
2011-09-25 15:14 #2 av: Exxozzie

Hm.. Ja, det är ju ganska svårt när man inte ser huden i verkligheten och vad du använder nu.

Har du läst första artikeln i "serien"? Lättast är så klart att prova sig fram, så ja, prova en olja och se hur det blir. Är du torr eller fet för övrigt?
Kliar de? Använder du något annat i ansiktet, som kräm eller rengöring?
Är det öppna porer? Dvs. är de svarta och går att klämma lätt? Eller är de stängda så att huden ser lite knottrig ut?

/Ämma
Sajtvärd på Skönhetsrecept iFokus

Anmäl
2011-09-25 15:37 #3 av: MajaL

#2 Ja jag har läst artikeln i serie. :)

Skulle säga ganska normal för övrigt. Kanske lite lutande åt fet, snarare än torr. Det knottriga kan klia, ja. Använder sinkpasta, har funkat lite, blivit en aning bättre. Annars använder jag inte så mycket annat.

Rengöring, ibland, någon gång i veckan eller så. Sånt som skummar och som man sköljer bort.

Nja, det är inte öppna porer, det tycker jag inte. Pormask är det inte. De är stängda och huden ser lite knottrig ut.

 

Anmäl
2011-09-25 15:53 #4 av: Exxozzie

Okej.

De stängda är ofta lite jobbigare eftersom de "sitter hårt" men de öppna har lättare för att bli igentäppta. Zink används ofta på sår och uppskrapad hy - är den lättirriterad?

Testa att rengöra varje dag med ett något som inte innehåller tensider (skumm). Det finns ett recept som jag skrivit här.
Det är viktigt att smörja in sig efter tvätt. Men inte med en kräm som innehåller fett eller olja (förutom vegetabilisk olja). Ja, testa en torrolja (t ex nypnfröolja) eller en halvtorr olja (t ex solrosolja) och kolla om det fungerar. Ta jättelite - så att det nästan är jobbigt att smörja in.

Ångbad gör så att porerna öppnar sig. Koka upp en kastrull med vatten och sätt på ett grytunderlägg. Håll ansiktet över kastrullen, gärna med en handduk över bakhuvudet så att du stänger in ångan. (Ja, det är jobbigt att andas :P). Sitt så i 10-15 minuter. Nu är porerna öppna.
Lägg på en ansiktsmask innehållande lera (det driver ut maskarna). Smörj in med kräm. Du kan klämma också, innan masken, men var försiktig! Och tvätta händerna jättenoga innan.
Gör detta 1 eller 2 gånger i veckan.

Om du tycker om att luta pannan i handen när du t ex läser - gör inte det.
Jag ser på din avatar (om det är du) att du har lugg - testa att lufta pannan så mycket som möjligt. Har du bara knottror i pannan kan det faktiskt bero på instängdhet.

/Ämma
Sajtvärd på Skönhetsrecept iFokus

Anmäl
2011-09-25 16:26 #5 av: MajaL

Tusen tack! :)

Ja det är jag och min lugg på bilden. :)

Ja, den är ganksa lättirriterad.

Anmäl
2011-09-25 17:09 #6 av: Exxozzie

Lufta mycket, som sagt. När du sover eller går hemma gör det ju inget att man har en ful frilla liksom. :P

Då har du säkert blivit rekomenderad zinksalva för att den är lättirriterad. Man kan blanda i zink i sitt puder också vad jag fattar det som. Om det blir värre när du inte använder zinksalvan, så börja med den igen.

Testa dig fram. Det är faktisk det bästa. Tänk på att det kan ta ett tag för huden att vänja sig vid en ny behandlig också. Det blir inte bättre näsa dag. Om inte oljan funkar - gör något annat. Om den nästan funkar - byt olja. :)

Jag ska försöka kolla upp något bra recept för en ansiktskräm så småningom.

/Ämma
Sajtvärd på Skönhetsrecept iFokus

Anmäl
2011-09-25 17:15 #7 av: MajaL

Okej. Tack! :)

Finns zink i puderform då? För då kan man ju dutta på det. :)

Anmäl
2011-09-25 17:22 #8 av: Exxozzie

Ja, zink är ju en metall som kan bilda olika salter med andra ämnen. Så det är är pulver nästan alla gånger. :)

/Ämma
Sajtvärd på Skönhetsrecept iFokus

Anmäl

Det finns en till kommentar till den här diskussionen. Den är bara synlig för medlemmar på iFokus. För att läsa kommentaren, logga in eller registrera dig på iFokus.