Skötsel för hy och hår.

Balsammetoden

2011-09-16 13:31 #0 av: Exxozzie

Balsammetoden tas upp här på Skönhetsrecept iFokus därför den är snäll mot håret och hårbotten. Den gör att man blir medveten om hur man ska ta hand om sitt hår. Balsammetoden utesluter schampot helt eller mestadels. Från början var den tänkt till de med lockigt hår men den fungerar på rakt hår också.

Grunden för balsammetoden handlar om att man bara tvättar och återfuktar håret med balsam. Man använder alltså inget schampo. Utöver det finns en del andra saker som man ska tänka på.

Varför?

Balsam är en mildare behandling än vad schampo-balsam-tvätten är. Den tar hänsyn till hår och hårbotten. Balsammetoden var från början skapad med tanke på det lockiga håret eftersom det ger mer stadga, väldefinierade lockar och ett snyggare fall på håret. Den fungerar lika bra på rakt hår men kan vara något krångligare. Rakt hår blir oftast fettigt lättare.

Hårstråna har fjäll som ligger neråt, ut mot hårstråets topp. Fjället sitter fast i ena änden och ”hänger löst” i andra. Böjer man hårståt kommer fjället att lyfta ut sin ena ände mot luften. Det gör att hårstrået blir skörare. Det lockiga hårstråt är mer eller mindre alltid böjt. Lockigt hår kan inte pga detta behålla sin fukt och sitt fett lika bra som rakt. Det raka håret har fjällen nedåt, alltid slätt mot hårstråt. Alltså blir det starkare, fetare och ”fuktigare” än det lockiga.

Men balsammetoden är snäll. Den innehåller inga starka medel som man skadar håret eller hårbotten. Håret blir mer glansigt och mår helt enkelt bättre.

Hur?

Många använder två olika balsamer. Ett lätt med lite mer vatten och ett annat som är ”fetare” och tyngre. Själva tvätten kan man dela in i 3 steg.

Man tvättar först hårbotten med det lättare balsamet. I blött hår gnuggas hårbotten in med balsam som sedan skölj ur helt.

Andra gången appliceras balsam i längderna. Här kan man göra på lite olika sätt. Många blandar i honung i balsamet när de behandlar längderna. Har man gjort balsamet själv behövs kanske inte detta beroende på receptet.  Honung återfuktar. Extra honung – extra återfuktning. När man har balsamet i kan man reda ut det med en gles kam eller borste. Detta ska göras försiktigt eftersom håret blir mindre elastiskt när det är blött. En del sköljer ur allt balsam och andra låter lite sitta kvar. Har man ett lätt balsam kan man låta lite sitta i. Har man det fetare kan man skölja ur allt. Det är helt enkelt en smaksak och beror på vad man har för hår.

Till sist låter man det fetare balsamet sitta i topparna. Detta sköljs inte ur.

När man torkar håret ska man inte gnugga hårstråna i handduken, som många gör. Sätt handuken på huvudet lite längre eller kram försiktigt ur vattnet istället.

Oavsett om man har rakt eller lockigt hår ska man inte borsta håret när det är blött. Det lockiga håret kommer att få bättre fall om man låter det vara.

fulhår

Vilket? (balsam)

Balsamet ska bara innehålla vattenlösliga ämnen och eventuellt lite vegetabilisk olja. Eftersom man inte använder schampo eller andra produkter med tvättämnen i kommer inte de fettlösliga ämnena gå bort vid tvätt.

Det ska heller inte innehålla några starka ämnen. Det är återfuktning som gäller.

Andra produkter?

Om man använder stylingprodukter mycket kan det vara bra att kolla innehållsförteckningen på dessa också. Se till att de är lätta att få bort med vatten. Använder då hårvax är det inte säkert att du kommer få bort det med hjälp av bara balsam.

En del som kör på balsammetoden, vanligen de med rakt hår, använder schampo någon gång ibland men inte vid varje tvätt. Det beror helt på vad man har för hår. Schampot ska inte innehålla några starka tensider. Det finns sådana schampon men de är lite färre än de med de starka tensiderna. Ett eller flera ägg är också ett bra och milt schampo. Applicera äggen i torrt hår och skölj ur ordentligt.

Att använda hårinpackningar är alltid bra. På samma sätt med de övriga produkterna och balsamet, ska det inte innehålla några fettlösliga ämnen förutom lite vegetabilisk olja. Man kan också göra en hårinpackning av bara olja men då måste man tvätta ur den med schampo. En oljeinpackning kan sitta hur länge som helst.

Undvika?

För att balsammetoden ska fungera finns det en del ämnen som man måste undvika. Dessa ämnen är antingen dåliga för håret eller är svåra att tvätta ur med hjälp av balsam.

Tensider
Tensider är tvättämnen och finns i schampo, tvål och diskmedel. De är tvättämnen som tar bort fett helt. Man märker att det är tensider i en produkt därför att de alltid löddrar. Eftersom tensider reducerar allt fett, både nyttiga och dåliga, kan det vara klokt att undvika dessa eller minska på användandet. Olika tensider är olika starka. Se artikel innehåll i Schampo för en mer detaljerad lista av olika ämnen.

När man börjar med balsammetoden kan det vara bra att tvätta ur håret en sista gång för att få bort alla gamla silikoner och fetter. En del köper ett schampo med SDS eller ALS. Man kan också använda vanligt diskmedel då det ofta innehåller mycket tensider.

Silikoner

Många balsamer och schampon innehåller silikoner. De som använder sig av balsammetoden ratar silikoner eftersom de inte är vattenlösliga och väldigt svåra att få bort från året. Eftersom man bara använder balsam, utan tensider, kommer silikonerna aldrig att tvättas ur. De sitter alltså kvar tills en tvätt med SDS eller ALS används.

Fettlösliga ämmen

Vaxer, oljor och fetter behöver inte vara dåligt för håret. Gör man ett balsam själv så är det bra om det innehåller lite vegetabilisk olja. En del har även i ren olja. Applicera lite, lite, gärna med en kam i håret eller bara på topparna. Det ger håret glans men tar man för mycket kommer det se fett ut. Kom ihåg att använda vegetabiliska ingredienser! Mineraloljor och –fetter är aldrig bra för varken hår eller hud!

Alkoholer

Det är svårt (i alla fall för mig) att säga att alla alkoholer ska undvikas. De enkla alkoholerna, så som etanol, metanol, butanol osv, är starka och uttorkande. De är också bakteriedödande.

Men det finns bra alkoholer. Cetylalkohol är återfettande, glycerol är återfuktande och används flitigt inom hud- och hårvård. Jag själv, tillsätter gärna dessa två i mina produkter. Jag tycker att det kan vara bra om man inte läger alla alkoholer i samma fack. De har många användningsområden och kan vara bra på olika sätt. Döm inte förrän du vet mer.

/Ämma
Sajtvärd på Skönhetsrecept iFokus

Anmäl
2011-09-23 13:06 #1 av: Linnea

Hrm.. intressant. Finns det några balsam i vanliga affärer som går att använda till detta?

Skynda långsamt så går det fortare
Sajtvärd på
Fälttävlan

Anmäl
2011-09-23 13:12 #2 av: Exxozzie

Absolut. :)

Det finns både billiga och dyra. På Lockig.se finns en lista med ingredienser som är icke-önskvärda när man kör på den här metoden.

Jag ska försöka få fram listan på balsam som går att köpa också. Jag återkommer.

/Ämma
Sajtvärd på Skönhetsrecept iFokus

Anmäl
2011-09-23 13:21 #3 av: Exxozzie

Tyvärr kommer jag inte åt listan över godkända balsam på lockig.se utan att vara inloggad. Här hittade jag några listor ifrån bloggar: Stinamarkan och Naturligtsnygg.

Glömde tillägga att artikeln om Schampo-innehåll är inte upplagd än. Den kommer vartefter.

/Ämma
Sajtvärd på Skönhetsrecept iFokus

Anmäl
2011-09-24 12:45 #4 av: Mimmi

Detta har jag tänkt prova någon gång! Dock har jag dreads just nu, så det kanske inte är en superbra idé för tillfället! Flört

Anmäl
2011-09-25 18:53 #5 av: MissInAction

Vilken bra artikel!

Började prova detta i somras, men gick nog bara 4 dagar innan jag inte stod ut längre, håret såg så fett ut att jag skämdes Rynkar på näsan
Jag använde då Veganese, från LUSH. Måste kolla om det innehåller något som det inte bör..


Maria, sajtvärd på Ryssland , medarbetare på Law of Attraction och Film
Kluring om Ryssland

Anmäl
2011-09-25 19:10 #6 av: Exxozzie

Ja, när jag började hade jag också väldigt fett hår.
Man måste tvätta håret med schampo en sista gång innan man börjar med bara balsam. Det är för att få bort alla silikoner (vet inte om det framgick). Schampot ska innehålla sulfater (t ex natrium laureth sulfate eller liknande).

Sen tar det ett tag innan håret vänjer sig. Eftersom man har tvättat bort allt fett måste håret försvara sig med att göra tillräckligt för att inte torka ut. Nu tar du inte bort fettet men det tar ett tag för hårbotten att förstå det. :P

/Ämma
Sajtvärd på Skönhetsrecept iFokus

Anmäl
2011-09-27 08:24 #7 av: Andina

Här finns också många bra tips för kropp och hår - samt listor över ingredienser som inte är bra i schampo och balsam m m. Nopoo

Allting är möjligt tills det är bevisat som omöjligt - och till och med då är det omöjliga
kanske bara omöjligt än så länge."  /Pearl Buck · Medarbetare på Healing

Anmäl
2011-09-27 21:55 #8 av: fidojunior

Jag har hållt på med balsammetoden i ca 2 månader nu och har börjat gilla mina lockar mer. :)

Anmäl
2011-09-28 01:10 #9 av: tankgirl

Jag har lusläst innehållsförteckningen till barnängens balsam och har godkänt det för mitt hår ;)

 

Har använt mig av balsammetoden sedan april..

Det gäller att vara konsekvent, minsta undantag från regeln så får man börja om på ruta ett, nästan.

Jag tonade håret varannan månad (några slingor) tidigare, med schampo för jag använde blekmedel, och då behövde jag balsammetoda håret oftare tiden efter. Nu har jag slutat färga håret och nu tar det en vecka innan håret ser lite fett ut (mitt hår är ljusblont och rakt så det syns snabbt på mig). Jämför med 2-3 dagar som det tog för håret att bli fett i början med balsammetoden och när jag använde schampo. Håret är glansigt, spänstigt, och starkt, precis som i Wellareklamen men UTAN deras schampo Glad

 

Då och då packar jag in håret med olivolja. Är för feg för att använda olja i tvättningen och efter, men det kanske går senare. Rekommenderas dock starkt för lockigt och mörkt hår!

Hörde nånstans att indiska kvinnor går med olivolja i håret för jämnan.

Jag har även fått mer volym och nån tendens till vågor i håret. Vet inte om det är genetiskt dock. Jag har alltid haft platt, tråkigt hår och därför färgat och tovat och sprejat för att få upp det. Kan ändå fortfarande tycka att det är lite platt.

Finns det fler tips för oss med rakt, tunt, ljust hår som använder balsammetoden för att få upp volymen?

Kanske bara att acceptera att jag har det håret jag har...

 

Anmäl
2011-09-28 01:23 #10 av: Exxozzie

#9 Det skulle vara kul med en bild på ditt hår. :)

Ja, det stämmer. Människor österut använder mycket olja. Om man läser tusen och en natt t ex står det om när de ska göra sig fina inför ett romantiskt möte att de smörjer in håret i väldoftande oljor för att det ska blir rent.

Jag behöver också lite tips för volymen. Mitt hår har inget INGET skälvfall. Det är spikrakt. :P
Förut så blåste jag håret upp-och-ner för att få volym men nu kan jag inte blåsa eftersom jag låter det växa.
Det som hjälper mig lite är att göra en knut; snurra håret och sätt upp i en slarvig knut. Det blir lite (lite eftersom mitt hår vägrar att vara mer än lite vågigt) lockigt och får på så sätt mer volym.

Jag har haft i solrosolja efter tvätten: Jag håller för öppningen på burken med handflatan och vänder den upp-och-ner. Då får man bara en liten "klutt". Smörj in handflatorna i den och krama håret med handflatorna. :) Ser inte fett ut alls.

Anmäl
2011-09-28 15:15 #11 av: tankgirl

Här kommer bild... hoppas det får fler att välja balsammetoden... Kan jag, kan alla :)

 

Nu var det 3 dagar sedan jag tvättade håret f.ö.

Anmäl
2011-09-28 19:40 #12 av: MissInAction

#9
Är det Barnängens babybalsam som du menar eller något av de andra?

 

 


Maria, sajtvärd på Ryssland , medarbetare på Law of Attraction och Film
Kluring om Ryssland

Anmäl
2011-09-28 20:28 #13 av: Exxozzie

#12 Jag har för mig att det finns ett Barnängens VOLYM som fungerar. Men det kan finnas andra också. Jag vet i alla fall att alla deras balsam inte är "godkända" för balsammetoden.

Anmäl
2011-09-29 10:32 #14 av: tankgirl

#12

Jag använder Barnängens balsam för normalt hår.

Hittade inget i listan på lockig.se som krockade, men kemikalier kan ju ha olika namn. Jag har bara kollat Barnängens volym-balsam, jag antog att det är samma ingredienser i alla mer eller mindre.

Anmäl
2011-09-29 10:49 #15 av: Andina

Jag hade ett Barnängen-balsam med nå't "förbjudet ämne" i - tror att det var nå'n sulfat. Så det kan nog vara bra att se efter när man köper ett nytt balsam. Jag har förstått att innehållet ibland ändras också - så även om man haft ett balsam som är 'bra' tidigare, så kan det vara lönt att kolla lite då och då.

Allting är möjligt tills det är bevisat som omöjligt - och till och med då är det omöjliga
kanske bara omöjligt än så länge."  /Pearl Buck · Medarbetare på Healing

Anmäl
2011-09-30 20:31 #16 av: Justsmiile

använder sj mig av balsammetoden :) verkligen bra och passar mitt hår perfekt.

Anmäl
2011-10-03 09:18 #17 av: Frida

Har kört balsammetoden i tre veckor nu och märker redan skillnad i att det är mindre "rufsigt" (fick använda hårspray innan för att hålla det på plats någorlunda om det blåste ute). Framför allt syns det tydligare hur slitet mitt hår är så idag blir det en tripp till frisören. Ska bli intressant att försöka förklara för henne att jag inte använder schampoo och att hon får använda mina balsam istället för hennes vanliga produkter. Obestämd

Värdinna på Fantasy
Medarbetare på World of Warcraft

Anmäl
2011-10-03 09:21 #18 av: Justsmiile

#17

haha det är inte något som man vill göra, de blir väldigt fundersamma när man kommer där och "tror man vet bättre" än en frisör ;)

men lycka till och hoppas du blir nöjd med resultatet

Anmäl
2011-10-03 09:29 #19 av: Frida

#18 Tack. Hon är inte direkt "påläst" om lockigt hår men jag har aldrig varit missnöjd när jag gått därifrån innan. Hoppas att idag inte är ett undantag. Tungan ute

Värdinna på Fantasy
Medarbetare på World of Warcraft

Anmäl
2011-10-03 19:36 #20 av: Cazzos

Jag har använt mig av balsammetoden sen Juni -11, men nu så ska jag testa på WO Glad (Water Only)

Anmäl
2011-10-03 19:40 #21 av: Exxozzie

#20 Vad intressant. Jag har också funderat på att göra så, men jag har inte riktigt tagit steget än. :)

Anmäl
2011-10-03 20:15 #22 av: Cazzos

#21 Jag har precis börjat Skrattande Jag är riktigt nyfiken på hur Water Only-metoden och Balsammetoden har för likheter och olikheter, och såklart så ska jag jämföra resultaten Skrattande

Anmäl
2011-10-04 11:32 #23 av: tankgirl

#20 Hur gör man med Water Only då?

Anmäl
2011-10-04 12:12 #24 av: Cazzos

#23 http://lockig.se/viewtopic.php?f=5&t=6991

Anmäl

Det finns en till kommentar till den här diskussionen. Den är bara synlig för medlemmar på iFokus. För att läsa kommentaren, logga in eller registrera dig på iFokus.