Råvaror och ingredienser

Vatten (i Skönhetsrecept)

2011-09-17 13:14 #0 av: Exxozzie

Livets dryck, vatten, är en viktig beståndsdel i många avseenden. När man gör sina skönhetsprodukter själv använder man inte vatten som finns i kranen. Det finns lite olika varianter och skillnaden kan ibland vara stor mellan dessa. Vatten är viktigt när man pratar om ansiktsvård. Det är ju trots allt det som ger oss den fukt som vi behöver.

Volym vs Vikt: 1 ml » 1 g
pH: ca 7 (för kranvatten)
Löses i: Vatten är ett lösningsmedel
Kokpunkt: 100°C (för kranvatten)
Smältpunkt: 0°C (för kranvatten)
Innehållsförteckning: Aqua, H2O
Fas: Vattenfas

Karaktär

Vatten är luktlöst, smaklöst och färglöst.

Olika vatten

Regnvatten
Är mycket likt destillerat vatten. Surare än vanligt kranvatten pga koldioxiden i atmosfären. Innehåller ammoniak, mineraler, salpetersyra och vissa gaser från atmosfären.
Kranvatten

Innehåller mineraler (t ex kalcium och magnesium), kemikalier (t ex klor) och partiklar.

Kranvatten

Luftat vatten
Innehåller lägre halter av gaser eftersom de har tagits upp av luften. Luftat vatten gör man genom att låta vattnet stå och dra. Svårare än så är det inte.
Kokat vatten

Dödar bakterier men tar inte bort salter och mineraler. Låt vattnet koka i 15 minuter.
Avjonat vatten/Dejonat
Vatten som man har filtrerat med hjälp av en jonbytare. Detta tar bort joner, alltså salter. De organiska ämnena finns kvar.
Destillerat vatten

Innehåller inga metaller, salter eller mikroorganismer. Destillerar gör man genom att koka vattnet. Ångan som bildas kyls och samlas upp i ett separat kärl. Detta fungerar eftersom ämnena har olika kokpunkt. Vatten (som har lägre kp) blir till ånga medan salter och mineraler (som har hög kokpunkt) stannar kvar i det första kärlet. Mikroorganismerna dör tack vare värmen.
Sterilt vatten

Renat med hjälp av UV-ljus. UV-ljuset gör att mikroorganismer dör. Salter och mineraler finns fortfarande kvar. Sterilt vatten kan jämföras med kokt vatten.  -Jag har försökt att luska skillnaden, vilket som egentligen är renast, utan framgång.

 

Sjövatten
Innehåller lägre halt mineraler än kranvattnet.
Havsvatten

Innehåller mer mineraler och salter än kranvattnet. Natriumklorid är det man främst tänker på och känner smaken av.

 

Frukt-/Grönsakssaft
Beror mycket på frukten/grönsaken. Fler vitaminer, fibrer och näringsämnen än de ovanstående. Innehållet kan också bero på vattningen och var den är odlad.

Macérat
Te med kallt eller ljummet vatten.
Infusion

Te med varmt vatten
Dekokt

Kokat te. Växter eller liknande kokas under lock.

Användning i skönhetsvård

Vatten används för att tillföra fukt. Till det måste man ha en fuktbindare. Vatten avdunstar lätt speciellt om det är varmt. En fuktbindare gör att vattnet stannar kvar på din hud eller ditt hår. Det används också till att göra rent med. Endast vatten kan vissa gånger räcka långt.

Hur tänker man?

Eftersom det är vattnet, d v s vattenmolekylerna, du vill åt ska du använda ett rent vatten i dina produkter. Det vanligast är destillerat vatten eftersom det inte innehåller något som kan växa, föröka sig och förstöra (mikroorganismer) eller några salter och metaller som kan torka ut (speciellt klor).

Många har fått höra att vatten torkar ut. Så är det inte. Själva vattenmolekylen behövs alltid. Din hy och ditt hår, likväl allt på insidan, behöver vatten. Det är ingenting som man på något sätt behöver spara på. Det som torkar ut är framförallt kloret i kranvattnet. Har man lätt för att bli torr eller vill undvika att bli det kan man använda ett annat vatten, utan klor. Ett regnvatten som man har kokat fungerar utmärkt och kan lösa många problem.

Hårdhet

Hårdheten mäts med tyska grader (dH°) och bestäms med avseende på halten kalcium och magnesium. Har du mer kalcium och magnesium i ditt vatten kommer det att bli hårdare.

Lösningsmedel

Vatten är ett lösningsmedel. Det vill säga att det löser andra ämnen. Vatten löser inte fett. Vill man veta mer om hur vattenlösliga ämnen fungerar föreslår jag att söka på jämvikt, mättnad och löslighet eller skriva ett inlägg.

/Ämma
Sajtvärd på Skönhetsrecept iFokus

Anmäl
2011-11-14 11:58 #1 av: MajaL

Destilerar du själv? Eller hur får man tag i sånt vatten?

Anmäl
2011-11-14 19:04 #2 av: Exxozzie

Jag har gjort, men hela uppsättningen är i glas så det gick sönder en gång när jag var klantig. Har man grejerna så är vatten det enklaste man kan destillera.

Nu köper jag på apoteket. Men jag har för mig att det ska finnas bland bilgrejer och färghandlare men är inte helt 100.
Apotekets kostar runt 25kr/500ml.

Anmäl
2011-11-14 20:20 #3 av: MajaL

Jobbade med körkortsfrågorna idaag. Man kan köpa det till bilen i större mängd. Litervis tror jag. :)

Anmäl
2011-11-14 21:59 #4 av: Exxozzie

Då var jag inte helt ute och cyklade då. :)

Anmäl
2011-11-27 21:26 #5 av: romraf

Destillerat vatten har jag köpt på macken till mitt ångstrykjärn.

Vatten från frysen, isen som blir när man öppnar/stänger  frysen och varmluft kommer in, blir nog destillerat vatten när det smälter, eller ?

Anmäl
2011-11-28 18:52 #6 av: Exxozzie

#5 Hmm... Destillerat vatten är ju "smält" ånga och väldigt ren. Men jag förstår jag du menar.

Men destillerat vatten går inte att dricka på grund av att det är för rent. Tror att det är för att salterna som tagits bort gör att vattnet inte kan tas upp av kroppen. Det är inte giftigt att få i sig i mindre mängd men det går inte att överleva på destillerat vatten.

Frosten i frysen kommer från luften. Och det borde väl kroppen kunna ta upp som vanligt regn- eller kranvatten?

Jag vet inte. Men fros-vattnet borde ju vara bra det med eftersom bakterierna dör i så kallt klimat.  :)

Anmäl

Det finns en till kommentar till den här diskussionen. Den är bara synlig för medlemmar på iFokus. För att läsa kommentaren, logga in eller registrera dig på iFokus.