Råvaror och ingredienser

Schampo - Ingredienser i skönhetsprodukter

2011-10-06 14:07 #0 av: Exxozzie

Balsammetoden i all ära men om man nu måste använda schampo hur gör man då? Vad är bra och vad är dåligt för håret? Vad brukar finnas med i det som du köper? Hur ska man tänka om man vill göra eget schampo?

Tensider

Tensider används både i balsam och i schampo. De tensider som inte är anjonaktiva fungerar ofta bara som ett stöd eller ”avmildare” för dessa i schampo. En del tensider fungerar som en antistat-effekt och ingår därför i balsam. De anjonaktiva teniserna löddrar mycket bra medan löddret avtar ju svagare tensiden är.

Anjonaktiva tensider

Dessa löddrar och är väldigt avfettande. De tar bort silikoner från hud och hår men de är inte vänliga för huden, håret eller miljön. Anjonaktiva betyder att håret kommer bli elektriskt laddat d v s negativt laddat.

 • SLS (Sodium Laureth/Lauryl Sulfate): Löddrar mycket = schampo
 • SLES: (Sodium Lauryl Ether Sulfate): Löddrar mycket = schampo
 • ALS: (Amonium Lauryl Sulfate): Löddrar mycket = schampo
 • ALES: (Amonium  Luryl Ether Sulfate): Löddrar mycket = schampo

Nonjonaktiva tensider

Dessa tensider är mindre hudirriterande och godkänns om man använder balsammetoden. Nonjonaktiva betyder att håret inte blir laddat alls varken positivt eller negativt laddat. Dessa har mindre lödder än de anjonaktiva.

 • Sockertensid (Decyl Glycoside): Löddrar = schampo
 • Cocoamider (Cocoamide MIPA/MEA/DEA): Löddrar dåligt MEN är stabiliserande och rengörande = schampo
 • Tweens (Polysorbate 20/40/60/65/80): Löddrar dåligt MEN är stabiliserande och rengörande = schampo. Fungerar ej med parabener!
 • Turkisk Rödolja: Löddrar dåligt men är bra rengörare. Fungerar ensamt som schampo men vegetabilisk olja bör blandas i så att håret inte blir matt.
 • CPA (Laureth-4): Löddrar inte = balsam

Katjonaktiva tensider

De katjoniska tensiderna finns oftast i balsam. Det är de som gör att håret inte blir negativt laddat efter tvätt. Katjonaktiva tensider fångar alltså upp den negativa laddningen du har i ditt hår så att det blir neutralt igen. Se upp för allt-i-ett-produket. Att ha i både katjon- och anjonaktiva tensider neutraliserar bara blandningen. Det gör samma nytta som att ha i samma mängd vatten. De kommer att ta ut varandra i flaskan . inte i ditt hår.

 • Betain (Cocamidopropyl Betaine): Löddrar = schampo
 • Balsum (Cetrimonium Chloride): Löddrar inte = balsam
 • Guarmjöl (Guar Hydroxypropyltrimonium chloride): Löddrar inte = balsam

Vilken borde jag använda i mitt schampo?

Balsammetoden? – Sockertensid och betain om du vill ha ett ”riktigt” schampo. Ju svagare tensid desto svårare blir det att fördela i håret. Det är väldigt lätt att ta mer schampo än vad man gör i normala fall (innehållande anjonaktiva tensider).

Både sockertensiden och betain löddrar och är milda så jag skulle använda dem i alla fall.

Vilken borde jag använda i mitt balsam?

Frågan är om du verkligen behöver tillsätta en tensid i balsamet. Cetylalkohol är ofta en uppskattad balsam-effekt inom balsammetodens användare.

Amfotära tensider

Anpassar sin laddning utifrån pH-värdet i vattnet, produkten mm. Det gör att den är antingen negativt, positivt eller neutralt laddad. Dessa fungerar bra som rengöring då de ofta är milda. Dock är de mycket dyrare än de ovan.

bubbel

Ingredienser

Kisel (=Silicon, därav silikoner)

 • Kiseldioxid (Silica): Suger upp fukt – varför vill vi att en hårprodukt ska göra det? Löser sig aldrig i vatten.
 • Silikonoljor (ändelsen –cone): Aldrig vattenlösliga. Dessa används som smörjolja till t ex symaskiner (eller i våra hårprodukter).
 • Dimetikoner (ändelsen –cone eller –xane): Den vanligaste. Kan ersätta mineraloljorna och är inte heller vattenlöslig. Används i allt möjligt t ex foundation som inte ska förlora sitt fäste. Har du fått löss? –Tvätta med schampo som innehåller anjonaktiva tensider efter. Lusschampo innehåller dimetikoner och dessa får du inte bort utan sulfater (anjonaktiva tensider).

 

Alkoholer

Det är ofta svårt att avgöra huruvida en alkohol gör skada eller nytta.

 • Glycerol (Glycerin): Fuktbindare, vattenlöslig. – Ja!
 • Cetylalkohol (Cetyl Alcohol): Fettbindare, vattenlöslig. Ja!
 • Etanol (Alcohol/Alcohol Denat): Uttorkande men kan i vissa fall vara bra för håret. – Nja.

 

Mineraloljor- och fetter

 • Paraffin (Cera Microcrystallina, Petrolatum, Paraffinum Liguidum): Nej! – Dessa är inte vattenlösliga och dessutom är inte bra för håret. De kan inte tvättas ur med balsam och de sugs inte upp av håret. En del av paraffinerna är inte ens tillåtna i mat.

Vaxer

 • Bivax (Cera Alba/Flava): Nej! – Även om bivax är en av de bättre vaxerna skulle jag satsa på en vegetabilisk olja eller lite extra xantangum. Vax är inte vattenlösligt!

Emulgeringsmedel

 • Vegetal (Cetearyl Glucoside): Vegetal fungerar bra ihop med katjonaktiva tensider.
 • VE-fett och MF-fett (Glyceryl Stearat och Sodium Stearoyl Lactylat): VE-fettet är ganska vattenlöslig men kombinationen VE-fett och MF-fett är ofta lätt att späda ut och därmed enkel att få bort i håret. MF-fett är vattenlösligt.

Stabiliseringsmedel

 • Xantangum (Xanthan Gum): Ihop med vegetal. Xantangum är vattenlösligt.

Återfettningsmedel

 • Olivåterfettning (Olive Oil PEG-10 Esters): Bra för att det bidrar med fett. Men å andra sidan kan jag tycka att en vegetabilisk olja är bättre för håret.

Fett

 • Vegetabiliska oljor (olika): Alla möjliga. Välj efter tycke och smak samt hårtyp.
 • Eteriska oljor (olika): Se ovan.
 • Lanolin (Lanolin): Är ullfett med vatten. Ullfett är väldigt klibbigt. Fett för all del –men en vegetabilisk olja är fortfarande det bästa.

Leror

 • Rasullera: Rengör bra. Lerorna var det man använde som tvål förr i tiden. Men leror suger upp fett (rasullera finns i torrschampo) och det kanske inte är det bästa för håret trots allt?

Vad är allt annat?

Det kan vara allt ifrån konstiga namn på vanlig rapsolja till olika alkoholestrar. En del av de som tillverkar våra hår- och hudvårdsprodukter följer inte INCI-listan. Nog för att den i sig kan vara krånglig men det blir ännu svårare för oss konsumenter när namnet på innehållsförteckningen inte ens går att hitta i INCI-listan.

Är det svårt att hitta information om ämnet på nätet så köp inte produkten. Det bästa är i regel de produkter som innehåller färre ingredienser. Det är oftast inga konstigheter med dem – även om de innehåller de anjonaktiva tensiderna.

I vissa produkter finns t ex denatureringsmedel. Denatureringsmedel används på laboratorium för att ”veckla upp” proteiner (proteiner ser ut som ett stökigt garnnystan). Varför det behövs är p g a alkoholerna som finns i produkten. Helt enkelt för att ingen ska kunna bli onykter eller förgiftad genom att dricka t ex tvål eller schampo.

 

Stycket om tensider och ingredienser är taget från Shenet.se

Anmäl
2011-10-07 17:01 #1 av: Sweelin

Vad bra! Tycker du gör riktigt bra inlägg!

Anmäl
2011-10-07 17:22 #2 av: Sverkersson

Jag har bara en fråga

Kisel (=Silicone, därav silikoner)

Si Som är Kisels Kemiska beteckning står för Silicon Vilket är namnet på Kisel på Latin

Silikon och Kisel har inga kopplingar vad jag kan komma på och det är stor skillnad på det engelska orden

Silicon och Silicone

 

Silicone är det vi benämner som Silikon i Sverige och Silicon är Kisel som sagt.

 

Kiseldioxid som du säger är kvarts och ja det suger upp vatten som du säger men Silicon dioxide har inget med Silicone att göra.

Annars Riktigt bra Inlägg! =)

Anmäl
2011-10-07 20:38 #3 av: Exxozzie

#2

Givetvis ska det stå Silicon för Kisel. Ursäkta slarvet. :P

Silikon (polysiloxan) är ett namn för många olika föreningar. Gemensamt är att de faktiskt innehåller kisel och syre i sin molekyl. I de enklaste sitter syre och kisel omvart annat: ...-Si-O-Si-O-Si-... osv med metylgrupper (-CH3) som spretar ut från både syret och kiseln.

Anmäl
2011-10-07 23:32 #4 av: Sverkersson

#3

 

Du verkar verkligen kunna dina grejer du! Japp det stämmer helt riktigt inga problem är ju verkligen ett mindre fel ;)

Bra Information och det märks att du kan dina grejer ! Personlig fråga var har du studerat och vad har du studerat till? Du verkar har en rätt hög Kemiutbildning ? =)

Anmäl
2011-10-08 18:11 #5 av: Exxozzie

#4 Hehe. Du gör mig nästan generad. Tungan ute
Jag läser ett program som heter Kemisk Analysteknik. Det är en högskoleingenjörsutbildning.

Anmäl
2011-10-09 00:17 #6 av: Sverkersson

#5 Mycket intressant =)!
Själv har jag bara grundläggande Kemisk utbildning som jag hade tänkt bygga på en dag! Låter väldigt roligt att få jobba med något som är så användbart!

Anmäl
2011-10-09 13:33 #7 av: Exxozzie

Aha. Är det naturvetenskapligt eller tekniskt? Vad hade du tänkt bygga på med?

Anmäl
2012-05-06 22:40 #8 av: ekoqueen

Tack för att du uppmanar och varnar folk från att undvika alla skadliga och hormonstörande kemikalier. Många vet inget och faller i konsumtion av detta. Syn

Anmäl
2013-03-24 09:40 #9 av: [Mamma-Mia-Marie]

Ingen som tipsa eller rekommendera bra varor istället som ej innehåller alla dessa farliga och onödiga saker...för oss vanliga som knappt fattar ett skvatt av vad allt detta är mer än att det INTE är bra Skrattar

Finns det ens några bra produkter som inte innehåller sulfater, tensider, parabener mm.???

Anmäl
2013-03-24 10:59 #10 av: Hellas

Jag tillverkar mina egna naturtvålar och har även tagit fram en Schampokaka med olika fina örter, dvs. ett fast schampo som är överfettat med ricinolja.
Jag behöver inte ens använda balsam längre.
Det tog en vecka innan håret vande sig men nu kan jag inte vara utan det *ler*

Jag har även provat mina andra naturtvålar och de fungerar också väldigt bra måste jag få lov att säga men de kan vara lite uttorkande så jag brukar då komplettera med balsam emellanåt eller använda citron i sista sköljvattnet som neutraliserar sodan.

Så det är mitt tips, testa en mild naturtvål efterskölj med citron eller ättika som neutraliserar sodan som finns i tvål.

Bild finns på Facebook här:
Schampotvål

//Hellas Medarbetare på http://spiritualism.ifokus.se/
Anmäl
2013-03-25 06:07 #11 av: [Mamma-Mia-Marie]

har just nu tex. tvål från jordklok.se (Aleppotvål) och så har jag "Faith in natur" balsam, inte dock deras schampoo - det inne håller ALS...men jag tar gärna emot tips om andra alternativ!


#10 Hellas...tack för länken - kikade och undrar såklart om du säljer?

Anmäl

Det finns en till kommentar till den här diskussionen. Den är bara synlig för medlemmar på iFokus. För att läsa kommentaren, logga in eller registrera dig på iFokus.