Annons:
Etiketterredskap-ingredienser-råvarorartiklar
Läst 25727 ggr
Exxozzie
2011-10-06 15:07

Vegetabilisk Olja (i Skönhetsrecept)

Oljan har används mycket inom hud och hårvård men försummas lätt då man blir ”rädd” för fettet. Oljan tillför fett och behöver ingen fettbindare. De kan användas som de är, i smörblandningar eller emulsioner. En del oljor är också rengörande. I den här artikeln får man en djupare förståelse för oljan.

Volym vs Vikt: 1 ml ≈0,90 – 0,95g
pH: 5-7 (matolja)3
Löses i: Fett, andra oljor. Kan vara ett lösningsmedel
Kokpunkt: 300˚C (matolja)1
Smältpunkt: 13˚Cför olivolja2 (mer mättade fettsyror; högre smältpunkt)1
Innehållsförteckning: …oil
Fas: Fettfas
Kommer ifrån: Ofta ifrån kärnor och frön. Olivoljan kommer dock ifrån fruktköttet.

Karaktär

Rinnig men ändå tjock och klibbig. Desto mer mättade fettsyror ju fastare (tjockare) är oljan. Ofta en gul eller röd ton.

Olika oljor – Kvalité

Kallpressad

Ger jungfruolja. Pressas ur med hjälp av en skruvpress, hydraulisk press eller cetrifugalpress. Gränsen för kallpressning går vid 70-80˚C. Denna kan användas direkt i maten.4

Varmpressad

Oljan har kallpressats 1-2 gånger innan varmpressningen. Växten värms för att få ut lite till Olja. Temperatur och tryck ökas varefter för att få ut lite till och lite till osv. Temperaturen ligger mellan80-120˚C.4

Extrahering

Lösningsmedel (ofta hexan) blandas i. Efter skakning/centrifugering/omrörning skitar sig vätskan och ger en 2-delad vätska. Många näringsämnen försvinner och metoden är vanligare för de oljor som inte ska ätas.4

Raffinering

När man pressar en Olja följer det alltid med partiklar som man egentligen inte vill ha med. Eftersom majoriteten av de vegetabiliska oljorna kommer från kärnor så följer i detta fall skaldelar med. Istället för att plocka ur dessa raffineras de vilka ger fel färg, lukt och smak än vad man egentligen vill ha.4

Filtrering

Ofta genom centrifugering.4

Kemikalier

Fosforsyra eller citronsyra tillsätts. Detta tar bort metaller, fria fettsyror, lecitin, proteiner, fosforföreningar, aldehyder, pigment mm. Denna process kan vara farlig för hälsan och tar bort smakämnen, färg och kan försämra hållbareten.4

Neutralisering

När syran är tillsatt måste man ge oljan en neutralisering med hjälp av en bas. Den här processen har samma effekt på oljan som när man tillsätter syran, fast det ”förvärrar” lite till. Vid det här skedet har oljan gått igenom så mycket att den lämpar sig främst för tvålindustrin och inte som matlagning.4

Blekning

Det här steget görs för att de två ovanstående har gjorts. Tungmetaller, oxidationsrester, tvålrester och pigmentrester tas bort eftersom de bildas p g a stegen innan. Det är aktivt kol eller valklera som tillsätts som man sedan filtrerar bort.4

Deodorisering

Fria fettsyror, lukt- och smakämnen, pesticider, aldehyder och lösningsmedelsrester tas bort. Detta görs genom ångkokning över 200° under högt tryck (vakuum). Detta är samma som blåsning och tar bort antioxidanterna. Det sägs att vitamin E blir kvar men det är också en antioxidant.4

Vinterisering

Oljan kyls till 1°. Vaxerna kristalleras och kan därför filtreras bort.4

Olika oljor – Konsistens

Hydrogenering

Gör oljor till fett, s k härdning. De fleromättade fettsyrorna har dubbelbindningar mellan kolvätena som förstörs genom att leda in vätgas med högt tryck och hög temperatur. Nickel används som katalysator. Fettsyrorna omvandlas då till mättade. Metoden gör att vitaminerna A, D och E förändras. (Jag antar att det är för att dessa också innehåller dubbelbindningar).4

Blåsning

På samma sätt som ovan tillsätter man gas men i detta fall syre (och utan katalysator). Ämnena kommer att oxidera och förlora E-vitaminerna. Den torkar snabbt och de sista smak- och luktämnena försvinner.4

Fraktionering

Genom temperaturförändringar kan man ta bort olika fettsyror (eftersom de har olika smältpunkt). Detta gör den tunnare eller tjockare. På det här sättet kan t ex sheasmör och sheaolja delas upp.4

Olika Oljor -

Torra

Soja, tistel, valnöt mm.5

Feta

Oliv, raps, vetegrodd mm.5

Halvtorra

Jojoba, mandel, solros mm.5

Användning i skönhetsvård

Används för att tillföra fett. När vi tvättar bort vårt fett är det viktigt att se till att huden inte blir torr eller för att huden inte ska försvara sig med att producera extra mycket fett.

Hur tänker man?

Ansiktsmasker: upp till 5 %.

Lotion: 1-10 %. Ofta torra oljor eftersom de absorberas lätt och med dem de aktiva ämnen som ingår i lotionen.

Emulsionkräm: 5-50 %. Särskilt lätt emulgeras de feta makadamiolja, ricinolja och turkisk rödolja och den torrare sojaoljan.

Salva: 50-95 %. Ofta feta, eftersom man vill ha en skyddseffekt.

Hudolja:70-100 %. Feta och torra oljor blandas efter behag för hudtypen.

Örtolja: Nästan 100 % Olja, främst feta och hållbara - i Europa olivolja, i Asien sesamolja.4

Man behöver definitivt inte vara rädd för att överdosera en vegetabilisk Olja. De går att ha direkt på huden. De täpper inte igen porer särskilt mycket eftersom de innehåller väldigt lite mättat fett eller gör att det bildas mer acne. Har man blandat i för mycket Olja i en kräm kommer huden se mer glansig ut och det är det enda som kommer att hända. Om man märker att det råkade bli för mycket Olja i en ansiktskräm är det bara att ta lite mindre nästa gång eller använda en torrare Olja. Krämen kanske fungerar jättebra på händerna? – Då slipper man känna att man slösat bort massor med råvaror på något som inte blev så bra.

Fettsyror

Fettsyrorna bestämmer en oljas konsistens.

Mättade

Mättade fettsyror hålls ihop med enkelbindningar mellan kolatomerna.
–CH2–CH2–CH2–CH2–CH2–CH2–

Kapronsyra, kaprylsyra, kaprinsyra, laurinsyra, myristinsyra, palmitinsyra, stearinsyra, arakinsyra, behensyra, lignocerinsyra, cerotinsyra, montansyra4.

Enkelomättade

Kolatomerna hålls ihop med enkelbindningar men en dubbelbindning ska förekomma. Alla bildningar utom en är enkelbindningar.
–CH2–CH2–CH=CH–CH2–CH2–

Omega 9: Oljesyra, kaprolsyra, laurolsyra, myristolsyra, palmitolsyra, gadoljesyra, erukasyra4.

Fleromättade

Fler än en dubbelbindning förekommer i kolvätekedjan.
–CH=C=CH–CH2–CH=CH–

Omega 3: Linolensyra, eleostearinsyra, STEA, ETA, EPA, DPA, DHA4.

Omega 6: Linolsyra, GLA, DHGLA, arakidonsyra, DSTA4.

Lösningsmedel

Fettfasen i en emulsionkräm är till större delen vegetabiliska oljor. Fett kan blandas med Olja. De feta oljorna är bra rengöringsmedel.

Källor:

  1. http://school.chem.umu.se/Experiment/P217
  2. http://skolarbete.nu/skolarbeten/olivolja/
  3. Varuinformationsblad Kallpressad Rapsolja från Gotlands Bioenergi AB
  4. http://www.shenet.se/ravaror/olja.html
  5. http://www.shenet.se/recept/hudolja.html


  • Redigerat 2022-03-15 10:29 av Niklas
  • Redigerat 2022-03-17 20:57 av TatsuOni
Annons:
MelanieL
2011-11-28 08:34
#1

Jätte bra att få lära sig lite mer om oljor som jag tycker om så mycket!

/ Melanie

Skrattande

Upp till toppen
Annons: