2012-04-05 23:48 #0 av: Exxozzie

EN ARTIKELSERIE OM KÖPTA SKÖNHETSPRODUKTER. Nu när du ser alla köpta produkter med nya ögon kan det vara en god idé att ta sig en funderare. Du har blivit mer medveten om innehållet och försäljningsknepen men vad kommer härnäst? - Ska du börja göra eget eller börja leta upp de där bra produkterna? Här kan du också läsa om våra medlemmars funderingar.

Varför ska jag göra egna skönhetsprodukter?

Steget mellan att alltid ha köpt sina skönhetsprodukter till att börja göra egna kan kännas stort men faktum är att det blir väldigt roligt och givande.

Ofta blir produkterna man gör själv hemma billigare. Bara det att slippa betala för att företaget ska gå med vinst, för tillverkningen och för förpackningen drar ner priset ganska mycket. Du betalar ju endast för råvarorna och flaskor och burkar gå att diska flera gånger om. Du får också fullständig kontroll på vad det är du använder. Du slipper leta upp vad alla ingredienser i den köpta produkten är för något vilket kan innebära mycket arbete. Nu vet du ju från början vad du har i din produkt och om du inte känner dig helt nöjd med ett skönhetsrecept går det ofta ganska enkelt att justrera. Om du inte medvetet blandar i dåliga ingredienser, slipper du helt enkelt att oroa dig. Och det kanske i slutändan bli lika mycket arbete att göra en egen skönhetsprodukt som att luska reda på alla ingredienser i en köpt.

Dessutom kommer du ha roligt och kunna experimentera med doft, färg oljor och anpassa skönhetsreceptet till just din hy. Märker du att aloe vera fungerar hur bra som helst på din hy ska du självklart blanda i det i din kräm. Du får en produkt som är helt och hållet anpassad till just dig.
Jag har märkt sedan jag började göra egna skönhetsprodukter att de blir effektivare än de köpta och de fungerar verkligen.

Var ska jag börja?

Det är just det där allra första skönhetsreceptet som ska testat för första gången och de där debuterande råvarorna som ska köpas in som verkar så svårt och krångligt... Det känns helst enkelt lite läskigt och man vill så klart inte göra fel.

Börja enkelt

Det bästa, tror jag, är att hitta ett enkelt recept med ganska få ingredienser och enkla steg. Gärna med ingredienser som man faktiskt känner igen och vet inte är farliga. T ex är läppcerat bland de enklare recepten där man känner att man faktiskt har tillverkat en skönhetsprodukt. Ett läppcerat behöver inte innehålla mycket mer än ett vax och en vegetabilisk olja. Men det kommer så småningom kännas lite roligare med en eterisk olja som doft och kanske några fler råvaror efterhand. Det finns många skönhetsrecept på läppcerat med vax och olja på nätet.

Köp in några råvaror men som används mycket

Vegetabiliska oljor, fetter och vaxer används till mycket. Både fett och olja kan du använda direkt på huden. De eteriska oljorna kan användas i aromalampor och tillsättas i väldigt många skönhetsprodukter. Vatten finns i kranen osv.

Dessa råvaror är ofta säkra kort:

  • Destillerat vatten - men det brukar gå bra med vanligt kranvatten om man konserverar.
  • Oliv-, raps-, solrosolja eller vegetabiliska oljor
  • Eterisk olja/essenser. Om man gillar citrondoft är det en väldigt bra idé att köpa just citronessens istället för den där konstiga essensen som står med i skönhetsreceptet du har hittat.
  • Växter. Man kan ersätta vattenmängden med samma mängd te. Många växter finns utomhus t ex brännässla, kamomill, rosenblad, citronmeliss med mera. Torkar man dem håller de länge.
  • Glycerol (fuktbindare) som används väldigt ofta när det ingår vatten i ett skönhetsrecept.
  • MF-fett och VE-fett. Används tillsammans för att emulgera vatten och olja.
  • Bivax eller vegetabiliska vaxer. Används mycket i salvor t ex.
  • Fetter som kokosfett eller sheasmör. Stort användningsområde.
  • Ett konserveringsmedel som känns bra och som man har tänkt att använda (jag väljer att inte tipsa om något särskillt eftersom det finns väldigt många åsikter om vad man bör och inte bör använda).

Gör liknande skönhetsrecept

Efter att du känner dig säker på det där läppceratet du gjort kanske du vill fortsätta med en salva. Ett bra tips är att använda läppceratets ingredienser i salvan. Då slipper du köpa in nya ingredienser om du tycker det känns onödigt. Vegetabiliska oljor, fetter och eteriska oljor går att byta ut lite hur man vill. Om du har hittat ett recept innehållande t ex 20ml rapsolja kan du byta ut den mot 20ml olivolja om det passar dig bättre. Man ska absolut inte haka upp sig på ingredienser som man inte har hemma. Fråga på forumet om du känner dig osäker så finns det säkert någon som kan hjälpa till!

Om du prompt vill fortsätta köpa

Det finns faktiskt produkter som inte innehåller de där otäcka ämnena men de är svåra att hitta. Små företag brukar vara mer måna om vad de stoppar i sina produkter än storsäljarna. Det är väldigt svårt att hitta bra produkter i en vanlig mataffär eller en butik som säljer kosmetika. Leta på nätet - de finns där ute någonstans och har du läst på lite grand kommer du att kunna avgöra ganska snabbt om de vet vad de pratar om.
Men försök att vara medveten och släpp inte allt du har lärt dig bara för att försäljaren är trevlig och pratar mycket.

Lycka till!

 

---

Bild på framsidan: http://www.dreamstime.com/