2012-04-06 00:00 #0 av: Exxozzie

EN ARTIKELSERIE OM KÖPTA SKÖNHETSPRODUKTER. För att kunna veta om en produkt är bra eller inte är det viktigt att lära sig läsa på innehållsförteckningen. I den här artikeln kan du läsa mer om hur du ska gå till väga när du granskar innehållet.

Hur ser en innehållsförteckning ut?

Vänd på förpackningen - där är den. Ofta i väldigt liten text på baksidan av en förpackning står innehållsförteckningen. På vissa produkter finns inte innehållsförteckningen på själva burken eller flaskan. Då står den på kartongen som burken eller flaskan låg i. Det är den här lilla, lilla texten vi ska lära er att titta på. Den är vår nyckel till avgörandet om en produkt är bra eller inte.

Ofta läser vi innehållslistan och, ja, just det, fattar ingenting. Ingredienserna måste skrivas med så kallade INCI-namn (International Nomenclature of Cosmetic Ingredients; Internationella Nomenklaturen för Kosmetiska Ingredienser). Det betyder att alla ingredienser har ett namn som alla i hela världen använder när de skriver vad produkten innehåller. - Ja, det blir betydligt krångligare för oss som vill veta vad som är i. INCI-namnen är tagna från engelskan, latin eller kemiska beteckningarna. Det är inte jättesvårt att klura ut att Aqua betyder vatten men vad tusan är PEG-100? INCI-register finns på nätet och det kan vara en god idé att leta upp en och fylla i produktens ingredienser för att få namnen på svenska eller engelska istället. Jag har även skrivit INCI-namnet på ingredienserna som finns med nedan.

Ordningen på ingredienserna står i storleksordning. Det som produkter innehåller mest utav skrivs alltså först. Detta kan man också använda sig utav; är du torr vill du kanske ha mycket olja och fett i en kräm. När du sedan ser att dessa ingredienser står långt ner på listan kanske det finns en bättre produkt med högre fetthalt i.

Hur gör jag för att veta vad som är vad?

Leta! Det finns inget bra sätt, förutom att lära sig dem utantill, att få reda på mer om ingredienserna än att försöka läsa om dem. På nätet hittar du mycket och speciellt Shenet.se har mycket information om många ingredienser. Nackdelen med dem är att de sällan har de lite mer udda ingredienserna eller de som är skadliga för oss t ex de som anses giftiga. Och man kan ju alltid dra slutsatsen att om de inte finns på Shenet borde de inte få vara med i skönhetsprodukten.

Ingredienser som många vill undvika

Cetylalkohol - Cetyl Alcohol
Eftersom cetylalkoholen inte tas upp av huden gäller det att kolla i vilken ordning som den finns med. Har du torra händer kommer inte cetylalkoholen att hjälpa till att mjukgöra eller återfetta. Den skyddar bara från vind och kyla och då räcker det kanske med 2-3% i en ansiktskräm för torr hy. Det är alltså bättre att se till så att det finns riktiga fetter och riktiga vegetabiliska oljor i produkten. Cetylalkohol kan också ge kosmetikaacne och andra reaktioner på huden men är annars ganska harmlös.

Mineraliska icke-fetter:
Vaselin - Petrolatum
Paraffin - Cera microcrystallina/Petrolatum/Paraffinum Liquidum 
Detta är det första många tänker på när man säger "köpta skönhetsprodukter". Både paraffin och vaselin kommer från råoljan (petroleum), alltså samma olja som t ex bensin, fotogen och gasol kommer ifrån.

Paraffin anses inte bra för huden då den täpper till och gör att huden inte kan andas. Den skapar ett smörjberoende: det känns mjuk och bra precis efter man har smörjt in sig men tillför inte huden någonting och gör den mer och mer uttorkad i längden vilket gör att man smörjer sig ännu oftare. Huden kan få acne och torr hy behöver starka medel för att bli av med paraffinet.

Vaselin har samma egenskaper som paraffin. Ingen av dem tillför näring utan lägger sig som ett hölje över huden. Båda är icke-nedbrytbara i naturen men används av kosmetikaföretagen eftersom de är billiga.

Ullfett och Lanolin - Lanolin
Det finns delade meningar om dessa två. Ullfett kan ge allergiska reaktioner, kosmetikaacne och smörjberoende. Varför en del människor inte tål ullfett är oklart. Det kan bero på ämnen som man renar fettet med.
Lanolin är ullfett innehållande vatten men båda ingredienserna har samma INCI-namn.

PEG-estrar (t ex Olivåterfettning)
PEG är INCI-namnen på olika estrar, det vill säga fettsyror som finns i fetter. PEG-estrarna är i sig inte farliga eller dåliga eftersom de finns naturligt i oljor och fetter. Men jag kan tycka att en återfettande skönhetsprodukt ska inntehålla vegetabiliskt fett eller olja hellre än PEG-estrar.

Laurethsulfat - Lauryl Sulfate
Oavsett som ingrediensen heter amonium lauryl sulfat, natrium lauryl sulfate eller coco amin lauryl sulfat är det ungefär samma ingrediens. Detta är bland de starkare rengörande tensiderna och finns till 99% i varje tvål, schampo, duschgelé och dessutom diskmedel du kan hitta i affären. De tvättar bort allt. Smuts, fett och naturliga fetter. Den torkar alltså ut huden. Detta är ett kännt ämne för balsammetoden-användare. På längre sikt kan dessa ge acne, håravfall och vid förtäring diarré. Ju mer en skönhetsprodukt löddrar destå mer tensider är det i den - lödder är inte skonsamt mot huden.

- Kontakta gärna oss om du tycker att något annat ämne borde finnas med i listan!

 

---

Bild på framsidan: http://morguefile.com/