Annons:
Etiketterartiklarköpta-produkter
Läst 25999 ggr
Exxozzie
4/6/12, 12:06 AM

Vi granskar Köpta Skönhetsprodukter

EN ARTIKELSERIE OM KÖPTA SKÖNHETSPRODUKTER. Här slår vi hål på företagens lovord och gör dig medveten om varför de får säga som de gör och varför vi inte kan tro på dem. Vi har tagit med kända märken som säger sig tillverka super-produkter. Här finns också exempel på vad du själv kan göra för att få en minst lika bra produkt.

Nivea Pure & Natural Soothin Day care

Den här krämen innehåller arganolja, kamomill och är parabenfri vilket Nivea trycker på. De berättar att krämen är gjort för känslig och torr hy. De säger att arganoljan innehåller naturlig E-vitamin och därför mycket antioxidanter.- Ja, detta låter ju bra. Jag kollade självklart innehållsförteckningen. Arganoljan finns med men dock inte i så stor mängd som man kanske ska förvänta sig. Efter vatten och Glycerin kommer en ingrediens som heter capric. Capric är en mättad fettsyra, alltså ingen ren Olja, som kan användas som fett. Men jag tycker ändå att arganoljan borde kommit före, alltså i större mängd än fettsyran. Arganoljan som skulle hjälpa huden så mycket kommer på 12:e(!) plats. Kamomillextraktet kommer tätt därefter, alltså på 13:e plats, en normal placering skulle jag säga.

Många skyr parabener och det är ju jättebra att det finns de som är medvetna om att parabener inte alltid är så bra. Men man ska alltid fundera på vad en parabenfri produkt innehåller istället. Här hittar jag phenoxyetanol, methylisothiazolinone, besylalkohol, vilka alla är konservringsmedel. Methylisothiazolinone, även kallat kathon CG, är mycket giftig om man får i sig den. Den är inte heller helt nedbrytbar och används som träinpregnering. Bensylalkoholen är lika så den giftig och kan ge exem. Bra för känslig hy? - skulle inte tro det. Alpha-Isomethyl Ionone hittar jag också. Detta är förvisso ett doft ämne, en jonon. Man brukar anta att de flesta är giftiga och hudirriterande. - Ja, jag vet faktiskt inte om jag hellre velat ha en kräm med parabener i.

L’Oreal Paris Revitalift (för människor i 40-årsålder)

L’Oreal Paris blev nyligen stämda för sina falska påståenden om sina antirynkkrämer, så jag tänkte kolla om de har bättrat sig. Krämen hittar du här och jag reagerar genast på den lilla stjärnan: “Den enda rynk-teknologi* som stimulerar 8 av hudens värdefulla molekyler, för ökad fasthet och spänst”. Stjärnan? - Ja: “*Från L’Oreal Paris”. Det är alltså den enda av alla krämer i hela världen från L’Oreal Paris produkter som stimulerar dessa molekyler som ingen har en aning om vad det är för molekyler. Här kan vi ju läsa hur den fungerar också och kanske både få veta vad rynk-teknologi är och vilka dessa molekyler är. - Nehe, det fick vi inte. Så jag mejlade dem helt enkelt om både innehållsförteckning och hur den här krämen fungerar, tyvärr utan resultat.

Genom att leta runt en stund på nätet konstaterade jag att jag helt enkelt inte kunde hitta 8 olika molekyler i huden eller vad rynk-teknologi är. Jag vet inte om de menar vattenmolekylen, vi består ju mest av vatten. Detta är ett mysterium som bara L'Oreal vet sanningen om och för mig innebär det: Icke Trovärdig.

Vad kan man använda istället?

Det absolut bästa antirynkmedlet är att undvika stark sol, rökning och må gott. Se till att aldrig bli torr för då får huden lättare rynkor. Vegetabiliska oljor är bra på rynkig hy. Den ser också bättre ut om den inte är torr.

Wen Cleansing Conditioner

Wen marknadsför sina produkter genom att påstå att håret återfår sin naturliga skönhet och glans. "Wen innehåller inga tensider eller Sulfater som torkar ut håret." Chan berättar att Wen inte innehålller några ytaktiva ingredienser eller slitande kemikalier.

Men känner vi inte igen det här? - Jo, då. Wen-reklamen berättar helt enkelt om balsammetoden. Egentligen är det inte deras produkt som är unik, för egentligen är det ett vanligt balsam, det är själva metoden (balsammetoden) som de själva tar åt sig äran för. Därför tänkte jag jämföra innehållet i Wen Cleansing Conditioner med ämnen som är förbjudna i balsammetoden.

Amodimethicone, Methylchloroisothiazolinone, Methylisothiazolinone
- Namn på olika silikoner. Använder du inte schampo får du inte bort dessa ämnen från håret. Det lägger sig på ytan utan att ge näring eller förbättra håret.

Behentrimonium Methosulfate
- Vad har vi här? Sulfat, vilket Wen säger i sin reklam inte förekommer i deras produkter.

Polysorbat 60 är samma som Tweens 60 och är inte giftig. Men däremot kan rester av etylenoxid finnas kvar, vilket är kraftigt canserframkallande. - Enligt balsammetoden står det inget om denna. Dessutom finns mineraloljor, som sidan om innehållet påpekar, i alla andra produkter utom just Cleansing Conditioner.

Vad kan man använda istället?

Vanligt balsam, godkänt för balsammetoden.

Babyolja

Tyvärr hittar jag inget bra exempel på nätet men det finns en del diskussioner om babyoljan. Eftersom jag själv inte köper babyolja alls eller hittar en innehållsförteckning kan jag inte styrka detta påstående mer än att rekomendera er att läsa själva på produkterna eller leta på nätet.

Babyoljor innehåller mineraloljor. Ordet baby förknippar vi med känslig, mild eller liknande ord när vi pratar om skönhetsprodukter men tyvärr finns det dåliga ingredienser i babyolja. Paraffin eller vasselin. Dessa är varken mjukgörande eller näringsinnehållande. Det är slaggprodukter från råoljans destillering. Jag påpekar ofta till vuxna människor att se till att mineraloljor inte förkommer i deras produkter och jag skulle defenetift inte rekomendera det till barn.

Vad kan man använda istället?

Det finns babyoljor som inte innehåller mineralfetter vilket är jättebra men det fungerar alldeles utmärkt med vanlig rapsolja från mataffären.

The Body Shop

Sist tänkte jag granska ett helt märke. Jag vet att många tycker om The Body Shop för att de ger ett intryck av att ha naturliga produkter. Jag har inte tittat på någon speciell produkt utan har kollat in lite olika skönhetsprodukter.

I de flesta bodybutter finns cyclomethicone, en ingrediens som förekommer i ganska stor mängd eftersom man upptäcker den bland de första ingredienserna. Detta är en silikon och gör att huden inte kan andas, den täpper alltså till huden.

Konserveringsmedel hittar jag i ungefär mitten av innehållsförteckningarna på nästan allt. Det känns onormalt mycket; när jag gör mina egna skönhetsprodukter eller bara läser om skönhetsrecept, brukar konserveringen komma i näst minst mängd, före eteriska oljor. Dessa produkter är helt döda.

Tittar vi på roll-on:erna blir i alla fall jag yr i hududet. Det är väldigt många ingredienser för att vara en deodorant.

Jag har ofta väldigt svårt för att veta vad som menas med naturliga ingredienser; är det sådana som kan förekomma i naturen men som man också kan göra syntetiskt eller råvaror som man kan plocka själv utomhus och blanda ihop? Är t ex en varmpressad Olja naturlig? - Många kanske skulle svara nej och tittar man på deras skönhetsprodukters innehåll är det svårt att sätta fingret på det som väldigt många skulle kalla naturligt. - För det är inte färgen från jordgubbarna som gör Strawberry Soap härligt röd, det är Cl 17200 som gör den röd. Ett ämne som i USA är förbjudet i skönhetsprodukter som ska användas kring ögonen.

Vad ska jag använda istället?

Det beror ju helt klart på vad du är ute efter. Är det naturliga ingredienser så skulle jag säga vegetabiliska oljor som de är och mycket naturligt hittar du i mataffären t ex honung, örter, ägg etc.

Börja göra eget. Det är mycket enklare att få tag på en skönhetsprodukt som är 100% ekologisk, 100% vegetabilisk och 100% naturlig om du gör den själv. Ju naturligare du vill ha desto mer får du gå över till att göra egna skönhetsprodukter.

----

Bild på framsida: http://www.premiumbeautynews.com/


Tyvärr kunde vi inte hitta den sida du sökte. Kontrollera igen om du har angett rätt adress.
  • Redigerat 3/15/22, 10:23 AM av Niklas
Annons:
Inlägget är låst för nya kommentarer
Upp till toppen
Annons: