2012-05-17 20:45 #0 av: sandra74

När du gör din grundsats med tvål finns det ingen anledning att använda exklusiva oljor. Använd en bra vanlig enkel basolja, jag använder alltid Svensk rapsolja, inte kallpressad då den ger tvålen en gul färg som jag upplever färgar handfatet, det är inte så att det inte är enkelt att tvätta bort med det gör att det ser smutsigt ut väldigt fort. Många av de vårdande ämnena i de dyra oljorna förstörs vid förtvålningen Vill du ha en tvål som är extra vårdande med t ex Sheasmör är det bättre att smälta om den.

Jag utgår från att tvålen har mognat i fyra veckor. Har du inte rivit den innan så är det dags nu. Ju finare du river tvålen ju snabbare går det, jag använder en gammal råkostkvarn.

Här är "Lyx Nisse"

När du rivit väger du upp dina tvålflingor. Om du överfettar din tvål med mer än totalt 25% kommer du troligen att få en tvål som löddrar väldigt dåligt så lagom är bäst, jag brukar överfetta med 10% tänk på att räkna med eventuell överfettning från grundreceptet.

 

Värm tvålflingorna i vattenbad tillsammans med det fett du har valt för överfettning eller vatten om du inte vill överfetta. Om du bara använder vatten är det lagom att börja med ca 0,5 dl för ett kilo tillsätt sedan vatten. Jag kokar vattnet och häller i det varmt. Snart kommer tvålen att börja smälta. Nu vill det till att röra, du kan behöva tillsätta mer vatten(upp till 100% kan hända. Var försiktig så att du inte häller i så mycket vatten att tvålen separerar så lite i taget.

 

Efter ca en halvtimme bör du ha en havregrynsgrötliknande massa utan synliga tvålflingor. Det gör inte så mycket om du har några osmälta tvålflingor kvar, men om du färgar tvålen så kommer inte flingorna att färgas och du får t ex vita flingor i en rosa tvål. Du kan också röra ner flingor i den smälta tvålen för att få en sådan effekt.

När massan är smält färgar och parfymerar du om du vill det, sedan är det dags att göra själva tvålarna.

Du kan använda en stor form, var då nogrann med att slå formen i bänken så att luftbubblorna försvinner. Du kan rulla dem till bollar om massan är tillräckligt fast, du kan spritsa den som maränger eller, ja, enbart fantasin sätter gränser, tänk på att massan är varm så var försiktig och använd handskar så att du inte bränner dig. Den smälta tvålen stelnar också ganska snabbt.

När jag färgar använder jag gärna mineralpigment som jag löser upp i lite vegetabiliskt Glycerin, du kan också använda kaffe, lera, kakaomassa eller prova och experimentera.

Katastrof, tvålen har separerat!

Det bästa att göra nu är att vispa med elvisp, länge tills den blir homogen igen. Det kan hända att den blir så luftig att den flyter men den här tvålen blir skörare än vanlig omsmält tvål. Du kan också vispa upp en lyckad omsmält tvål så här, men också den blir skörare. Tänk på att massan inte får bli för kall, så ha vattenbadet redo, du kan också vispa medan du har tvålmassan i vattenbadet.

 

Fler tips hittar du på

www.teachsoap.com

www.soapqueen.com

 

---

Bild på framsidan: http://www.freedigitalphotos.net/